Най-малко 36 заявления за сексуални посегателства са постъпили в шведската полиция по време на музикалния фестивал в Карлстад. По първоначални данни повечето случаи касаят нападения от страна на непълнолетни бежанци.
В повечето от жалбите жените твърдят, че са били целувани и принуждавани насилствено на други интимни действия. Повечето от инцидентите са станали непосредствено около сцената, където е имало най-много хора. Най-младата жертва на сексуалните гаври е само на 12 години.
 
В първия ден на фестивала били подадени 12 заявления, а до днес броят на жалбите в полицията вече е достигнал до 36, съобщиха руски медии.
 
„Важно е, че говорим за посегателствата и им обръщаме внимание. Смятам, че вече повечето девойки и жени се осмеляват да заявят за нападенията, макар че до скоро не се решаваха”, коментира Ханс Липенс от местната полиция.
 
Шведските правоохранителни органи съобщават, че в повечето случаи зад сексуалните атаки стоят мигранти. „Става дума за няколко групи млади бежанци от по 7-8 души, които обикалят девойките и им досаждат”, обясниха още униформените.
 
Според представителите на полицията в повечето случаи става дума за непълнолетни младежи, които са били оставени без родителски надзор. Много от тях са живели в интернати или в други социални институции. 

Превод и редакция: БЛИЦ