Германецът, който наръга с нож във врата кандидатката за кмет на Кьолн по време на предизборно събитие заради доброжелателното й отношение към бежанците, искал да убие канцлерката Ангела Меркел, каза днес пред съда в Дюселдорф полицейски служител, цитиран от ДПА.
44-годишният Франк С., обвинен в опит да убие кандидатката за кмет Хенриете Рекер с ловджийски нож на 17 октомври м.г., сам заявил, че целта му била да убие Меркел, но достъпът до нея бил твърде труден, посочи полицаят в свидетелските си показания пред съда.

Веднага след като бе арестуван в Кьолн, Франк С. казал през полицаи, включително и пред свидетеля, че неговото престъпление било израз на протест срещу благосклонната политика спрямо бежанците, водена от Меркел. Нейното обещание да им предоставя убежище доведе до приток на 1,1 млн. имигранти в Германия през 2015 г. Рекер бе избрана за кмет, въпреки че в резултат на нападението бе тежко ранена и бе поставена в изкуствена кома за известно време. Тя успя да встъпи в длъжност още докато лежеше в болницата и досега продължава да се лекува от последиците от нараняването.

Франк С. се оказа познат на властите заради дейността си в крайнодесните екстремистки кръгове през 1990-те години. След като намушка кандидат-кметицата той рани още 4-ма души със същия нож.

Той може да бъде осъден на доживотен затвор, но неговите адвокати настояват, че престъплението му може да бъде класифицирано като нанасяне на тежка телесна повреда, която може да бъде наказана с до 10 г. затвор според германския закон, отбелязва ДПА.