Всяка секунда оттук нататък животът на най-специалния пациент в реанимацията на МБАЛ-Бургас е поверен в ръцете на Бог. „И най-голямото световно светило в медицината не може да даде гаранция дали ще живее Димитър Желязков”. Това това заяви източник, присъствал на поредната сериозна интервенция днес.
Днес екип от бургаски хирурзи извърши ревизия на раните, съобщава "Флагман". 

Основният проблем е в това, че заради продължаващото преливане на огромни количества чужда кръв, плазма и соли, всеки момент организмът може да престане да ги приема. Това зависи изцяло от реакцията на следните три основни органа – мозък, черен дроб и бъбреци.

Към момента са прелети общо 100 банки. В това е най-големият риск на този етап – да не се окаже, че дори и най-малкият сегмент в състава на чуждата кръв в някои от банките може да се приеме като отрова. Кръвопреливането продължава. Днес е отворена раната в малкия таз и са премахнати тампонадите, които в продължение на 4 дни е трябвало да притискат важни органи, за да не се изхвърля всичката прелята кръв. От дебелото черво са изрязани 40 см, но то все още кърви. Истината за петия куршум в гърдите най-сетне излиза наяве.

„Втората рана в гърдите е причинена от куршум, на който се вижда входа, но не се вижда изход и заради това направихме извод, че шрапнелът е в тялото. Да, но и при най-прецизния преглед със скенер, в присъствието на специалисти по наранявания от огнестрелно оръжие, ние не можем да видим къде се намира той. Направихме всичко възможно да проучим каква е механиката на придвижилия се вътре куршум-фантом, но все още нямаме никаква яснота”, каза още източникът.

Димитър Желязков е на апаратно дишане, поддържа се функцията на бъбреците, черния дроб и мозъка. Показателите им са обнадеждаващи. Прогноза обаче за това дали ще живее и как ще продължи да живее, може да се направи само когато се стигне до етап на раздвижване на тялото. А такава възможност засега не се очертава.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ