България нямаше да получи покана за членство в НАТО, ако български премиер беше предложил демилитаризиране на Черно море през 2002 г, заяви председателят на Атлантическия клуб и бивш външен министър Соломон Паси в понеделник пред БНТ. Той коментира изявлението на премиера Бойко Борисов Черно море да е демилитаризирана зона и допълни, че тази стратегическа инициатива е неосъществима поне още няколко поколения.
В момента от чисто практични нужди, колкото и да ни харесва отсъствието на въоръжение, няма как да убедиш Русия да премахне своите въоръжения, включително 5-те подводници, въоръжени с крилати ракети с обсег на действие 1500 км; няма как да убедиш Турция да се откаже от своите въоръжения, както и Румъния; и няма как да убедиш Грузия и Украйна, които имат анексирани от Русия територии, че те трябва да се обезоръжат в момента и това е начина да намерят мир", обясни още Соломон Паси.

Атлантик №1 дори специално се е обърнал днес чрез Туитър към генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и го е попитал как вижда той възможността за засилено военноморско присъствие на Алианса в Черноморието, включително за изграждането на военноморска база, съвместна със САЩ и сили на НАТО в България.  
 
Ето какво заяви обаче министър-председателят Борисов на брифинг пред български репортери в Техеран, където е на посещение. "Вместо да се въоръжаваме с ракети и подводници, трябва да се направи опит за намаляване на напрежението в региона. Никой няма да си нареже корабите или Русия да си извади флота, но ако може да не го увеличават и ние да не го увеличаваме. Харчат се милиарди, вместо тези пари да се използват за инфраструктура, за пенсии, коментира Борисов. Той отбеляза, че при срещите, които е планирал, ще апелира Черно море да стане зона за търговия, туризъм и транспорт.
 
"Когато има инфраструктурни коридори, по които минават газ, петрол, стоки - там няма война. Те се пазят тези места", каза още премиерът.
"Народът избира кой и как да го управлява... Като не ме харесват, ще си изберат някой като Мони Паси - смел, голям боец, който да налита с крилати ракети и да пребива руснаци и който му дойде на акъла. Нали, такива смелчаци има много в България. Те и в Банкя има много такива. Които много обичат в кръчмите да нападат, ама после бягат...", заяви още министър-председателят.
 
"Разбира се, ние можем да се сбием с всеки. Както сме го показвали в историята, че можем да обявим на половин свят война... Вярно, после може половината територия да ни я няма, но сме го правили - едновременно и на Съветския съюз, и на Щатите, с комшиите - на кой ли не - по време на Втората световна война... Това сме го правили, можем да го направим и сега. Мога да изляза и да кажа, че с флотилия можем да нападнем всеки. Моето желание специално, разбира се народът ако не е съгласен, може да избере друг, аз искам Черно море да е зона, където да пътуват търговски кораби. Да правим бизнес не само с Иран, а с Грузия, с Армения, с цяла Азия...", каза премиерът. 

Аз винаги им казвам, че когато струпваме армия, то води до реципрочна реакция. И обратното – когато руската страна докарва ядрени подводници с крилати ракети – това довежда пък до обратния реципрочен вариант да се засилва отбранителната мощ на НАТО. Но искам първо да го предложа на повече колеги от Европа и да го обсъдим – защо да не може Черно море да е демилитализирана зона – без военни кораби и да има патрули да речем, подчерта Борисов. Нека добивът на нефт и газ, нека туризмът ако щете риболовът – това да цъфти, това е добре за всички.

Аз четох и иронията, която Соломон Паси използва по мой адрес, че с лодки и фрегати и яхти не се отбранява от подводници и крилати ракети. Не знам ние какви мощности можем да развием, за да се отбраняваме по този начин. Така че има различни виждания. Аз като се срещна с хората – те ме питат – път, пречиствателни станции, пенсии, заплати. Няма случай досега някой да ме е питал кога ще купиш нов изтребител, фрегати.”, заяви Борисов.

„Надявам се с повече такт и разбиране, както и с турския премиер вчера си говорихме – трябва да търсим мостове за сближаване, инфраструктура. Това хората ще гто усетят. Другото е много страшно. Играейки си светът е забравил какво е война. А то много бързо се случват лошите неща. Видяхме в Крим какво се случи и в Украйна. Колко много хора загинаха. Видяхме в Косово колко много невинни хора загинаха. Затова политиците, ако проявят малко повече човеколюбство, по-добре", заяви премиерът.