Две нови имена за служебен премиер се завъртяха в първия работен ден на президента Румен Радев. Покана за поста министър-председател са получили бившият военен министър в кабинета "Станишев" Николай Цонев и бившият ректор на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев, пише "Стандарт", като се позовава на източници от "Дондуков" 2, запознати с преговорите за правителствен екип.
Цонев се смята за политически консенсусна фигура, освен това се ползва и с доверието на военните среди, твърдят източниците ни. Според тях обаче огромни били и шансовете на проф. Илчев, който отлично се вписва в желания от Румен Радев профил на бъдещия премиер - експерт от академичните среди с ясна визия за преодоляване на основните проблеми: демографска криза и социална несправедливост. В същия профил влизат и досега най-спряганите имена - акад. Стефан Воденичаров, бивш шеф на БАН, и проф. Боян Дуранкев от УНСС.

Както БЛИЦ съобщи вчера, Воденичаров печелел с факта, че е равноотдалечен от партиите у нас. А Дуранкев с икономическата си визия за развитието на страната. "Стандарт" вече съобщи, че към него остава предложението, ако не приеме първия пост в кабинета, да е вицепремиер и икономически министър, който наблюдава останалите министерства от сектор икономика.

Още един общопризнат експерт, който познава в детайли сектора си, се очаква в служебния кабинет. За почти 100-процента сигурен земеделски министър се смята доц. д-р Христо Бозуков - бивш шеф на Института по тютюна и бивш председател на Селскостопанската академия. За външен министър е поканен Любомир Кючуков, за военен - бившият военен аташе на България в САЩ бригаден генерал Стефан Янев, за МВР - бившият шеф на полицията в Пловдив Пламен Узунов. 

Ръководителят на федерацията по борба - олимпийският шампион Валентин Йорданов е най-новото име за спортен министър. Спряганата досега Таня Богомилова отказала.

Президентът Румен Радев се очаква да разпусне парламента с указ в петък сутринта, съобщават още източници на "Стандарт". Със същия документ той ще насрочи и датата на предсрочните парламентарни избори. Най-вероятно ще те се проведат на 26 март 2017 г. 

Само няколко часа по-късно държавният глава ще издаде и втори указ - за състава на служебния кабинет, на който ще гласува доверие да организира вота. Указът за него трябва да бъде издаден в същия ден.

Румен Радев ще заведе новия служебен премиер в Брюксел при първата си визита като президент. Името му все още се пази в тайна, но изборът вече е направен. За поста се спрягат бившият военен министър Николай Цонев, професорите Огнян Герджиков, Иван Илчев и Боян Дуранкев, както и акад. Стефан Воденичаров.

Работното посещение на Радев в белгийската столица ще бъде в последните два дни на месеца. На 30 януари той ще проведе срещи с председателите на Европейския съвет, Еврокомисията и Европарламента - Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер и Антонио Таяни. На следващия ден държавният глава ще разговаря с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и ще посети офисите на българската делегация в Главната квартира на алианса.