Вече са преброени 98% от бюлетините и 52% от англичаните са гласували Великобритания да напусне. Според „Ройтерс”, цифрите са 51,8% на 48,2% в полза на излизането от ЕС.
Според лидера на евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство Найджъл Фараж излизането на Великобритания от ЕС е стъпка "за доброто на цяла Европа". "Ние ще построим нова Европа като съюз на суверенни държави, които ще дружат, ще търгуват, ще си сътрудничат", заяви Найджъл Фараж. "Може да се каже, че 23 юни ще стане нашият нов ден на независимостта", посочи той.
 

„Ройтерс” обаче изтъква, че на световните пазари новината е предизвикала истински смут. Финансовите пазари потънаха, а британският паунд падна с 10% спрямо долара само за ден и достигна историческо дъно, невиждано от 31 години насам.
 
Вотът на Великобритания води към мъчителна двегодишна процедура по раздяла с ЕС. Той повдига въпроса и за ролята на Лондон като световна финансова столица и поставя под сериозен натиск премиера Дейвид Камерън, който призоваваше да се подкрепи оставането в съюза.
 
Еврото се срина с повече от 3% спрямо долара. Това предизвика опасения, че Брекзит може да сложи началото на икономическа и политическа криза в ЕС. Инвеститорите са пренасочили капиталите си в по-безопасни активи като златото, например. Японската йена отчете ръст.
 
Засега няма официален коментар от страна на Банката на Англия. Финансистите по света са подготвени с план за действие при подобен развой на събитията.
 
Междувременно излязоха и резултатите от избирателните секции в Северозападна Англия, където отново водещ е вотът за напускане на Европейския съюз, за разлика от Лондон, където преобладават гласовете за оставане.
 
В Северозападна Англия за оставане в блока са гласували 1,699,020 души, докато напускането са подкрепили 1,966,925 души.
 
В Лондон 2,263,519 души са за оставане в Съюза, докато 1,513,232 са против.
Само още 9 общини трябва да обявят резултатите си от референдума.

ОЧАКВАЙТЕ В БЛИЦ ЕКСКЛУЗИВНИ ПОДРОБНОСТИ ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ СЪДБОВНИЯ РЕФЕРЕНДУМ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ!