Бивш машинист се свърза с БЛИЦ заради трагедията в Хитрино. Експертът пише до агенцията ни свое предположение, което може да се окаже ключово за причината за трагедията. По думите на Тодор Станчев, който е завършил Полувисш железопътен институт (ПЖИ), ако са пренатегнати куплите между вагоните. Ето какво още ни пише той.
"Моля Ви, предайте на някой от разследващите, едно мое предположение.

Възможно е да се предизвика дерайлиране в крива с малък радиус, ако са пренатегнати куплите между вагоните. В този случай буферите са обездвижени и вагоните стават като един много дълъг. Не могат да се впишат в кривата и дерайлират. В съчетание с превишена скорост, това може да е фатално. Скъсването между пети и шести вагон, подкрепя това предположение.

Завършил съм ПЖИ и работих като машинист 8 години. После, след завършване на ВМЕИ Варна, работих в енергетиката.
Докато бях машинист, съм запознат с подобен случай", пише той.

Припомняме, че по-рано днес директорът на специализираното звено за разследване на произшествия и инциденти в железопътния транспорт Бойчо Скробански заяви, че данните за движението товарният влак показват, че се е движел с висока скорост. Към момента обаче не може да се каже дали това е причината за тежкия инцидент, защото трябва да се направят обстойни огледи и на железния път.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА ТРАГЕДИЯТА В ХИТРИНО!