Кончината на вожда на кубинската революция Фидел Кастро отново поляризира света. За мнозина той е и ще остане завинаги в историята като всепризнат, неоспорим и несломим лидер на национално-освободителното движение не само в Куба, но и в цяла Латинска Америка срещу могъщия хегемон САЩ. За други, включително и за извънбрачната му дъщеря Алина Фернандес, Фидел е диктатор, установил в продължение на десетилетия еднолична власт на Острова на свободата, която донесе на кубинците множество лишения и изпитания.

Още на 16 март 2003 г. Кеворк Кеворкян във „Всяка неделя” чрез телевизионен мост София – Маями, с помощта на сателитите EUTELSAT W3, INTELSAT и SWR805 прави уникално интервю, излъчено директно в ефира на БНТ с Алина Фернандес, което предизвиква небивал интерес и бурни реакции и коментари, досущ като полемиката, бушуваща от вчера за ролята и значението за Команданте в историята на Куба и света.

Извънбрачната дъщеря на Фидел Кастро Алина Фернандес е родена през 1957 година. Отказва да носи фамилията Кастро. Въпреки скандалите с баща си, Алина сключва три брака. В края на 80-те години започва да организира модни фестивали в Куба и се превръща в атракцията на Хавана.

През 1993-а, дегизирана с руса перука, бяга от Куба с помощта на испански приятели и на журналисти от „Пари мач”. След кратък престой в Испания получава политическо убежище в Маями – Флорида.

Вижте в БЛИЦ интервюто на Кеворк Кеворкян с Алина фернандес във ВИДЕОТО, което е качено и на официалния сайт на изтъкнатия наш журналист.