Турският министър на правосъдието Бекир Бождаг разпространи изявление във връзка с атентата в клуб Рейна, в който по време на празнуването на Нова година терорист, облечен в костюм на Дядо Коледа, откри стрелба по празнуващите. В Резултат на атентата са убити най-малко 39 души, ранените са над 60. „Нито една атака няма да разбие нашето единство”, каза в изявлението си  Бождаг.
Турският вестник Hürriyet цитира собственика на клуба Мехмет Кочарслан, който каза, че мерките за сигурност в азведението са били засилени през последните 10 дни, след като американска разузнавателна служба е съобщила за възможността за терористично нападение. 
 

Кочарслан каза още, че нападателят е използвал „Калашници”. Това подкрепя тезата на оцелели при атентата, че нападателят е стрелял с няколко оръжия. Това е и първата подробност за типа на използваното оръжие. По-рано валията на Истанбул каза, че при кървавата касапница е било използвано „дългоцевно оръжие”.
 
Истанбулският клуб Рейна е популярно място сред турската светска младеж. Намира се в един от най-престижните квартали на града. Разположен е на брега на Босфора от европейската страна на града и има тераса, която виси над водата. Най-богатите посетители на клуба по принцип пристигат с лодки, за да се забавляват в няколкото му ресторанта и на дансинга.  
 
Сред звездните гости на ресторанта са били Кевин Коснър, Ума Търман, Салма Хайек и Стинг.
 
Здравният министър на Турция Реджеп Акдаг съобщи, че четирима от 69-имата ранени са в „много сериозно състояние”, като сред ранените има няколко чужденци.
 
Вътрешният министър на Турция съобщи, че броят на убитите чужденци при атаката е паднал на 15. При това той отбеляза, че тепърва предстои да бъдат идентифицирани още дузина жертви.
 
По думите на Сюлейман Сойлу, атаката е била истинско клане, нечовешка диващина. Според него, нападателят е напуснал клуба в различни от дрехите, с които е влязъл в нощното заведение.  
 
Сойлу каза още, че нападателят, най-вероятно, е действал сам. По-рано бе съобщено, че нападателят е бил ликвидиран от полицията. По думите на Сойлу, нападателят все още се издирва, което пък противоречи на по-раншната информация. Затова, осем часа след касапницата, детайлите около извършителя все още остават неясни.
 
Сред убитите има и един полицай. Съобщава се, че той е бил първата жертва на нападателя.
 
Съобщава се, че терористът е задействал димна бомба преди началото на атаката, а после спокойно е презаредил своето оръжие.  
 
Турския новинарски сайт „Виргал” съобщава, че по време на атаката терористът е крещял на арабски език.
 
Турските власти са наложили медийно затъмнение върху отразяването на атентата, за да се предотврати разпространяването на паника сред населението.

Превод и редакция: БЛИЦ