Шестима обвиняеми от новата ММА-банда за производство и разпространение на марихуана бяха оставени окончателно в ареста тази седмица. На делото в Апелативния специализиран наказателен съд обаче изплуваха и някои любопитни данни за бургаските младежи Димитър Киров, Теодор Бангеев, Георги Карчев, Георги Иванов, Илко Паскалев и Филип Чорио, пише "Флагман".

Макар да няма ясно открояващ се лидер на организираната престъпна група, прокуратурата отличи три главни действащи лица. Единият е Георги Карчев, който организирал разпространението на конопа. Вторият е Илко Паскалев, снабдявал уличните дилъри. А третият е вече добре известният Филип Чорио, който произвеждал сам дрогата в уникална оранжерия в апартамента си в Бургас.


Георги Карчев


Илко Паскалев


Филип Чорио 

Доказателствата за бандата до момента са събрани от над десет свидетели, сред които и един таен, както и чрез специални разузнавателни средства (СРС). Единият от първоначално обявените обвиняеми – Радослав Пехливанов, бе едно от изброените имена на свидетели. Вероятно и затова той в момента не лежи в ареста.

За двама от обвиняемите стана ясно, че учат във Вечерната гимназия „Захари Стоянов“ в Бургас – Теодор Бангеев и Филип Чорио. Това бе един от аргументите на адвокатите им към съда да ги пусне на свобода. 


Теодор Бангеев

Съпругата на Чорио – Златина, има своя фирма - „Голд-Чорио“, за която мъжът й работел официално, стана ясно още от обяснението на защитата му. Филип бе и единственият обвиняем с двама адвокати.

Към момента не е ясно доколко брутална е групата, за която излязоха твърдения на МВР и прокуратурата, че е разчиствала терена от конкуренция по примера на американската банда MS-13.

На делото стана дума за един побой, който Георги Карчев и Илко Паскалев нанесли на свидетел на име Димитър Градев. Това обаче не било свързано с наркоразпространението.

Част от коментаторите в интернет са склонни да омаловажават ролята на бандата, като един от аргументите е, че става въпрос почти за деца на около 20-22 години.
Може обаче да се предположи че това са лица с потенциал да станат закоравели престъпници. Само един от шестимата няма регистрирано криминално минало въпреки крехката им възраст. Става въпрос за Илко Паскалев, за който обаче съдията изтъкна, че това не го прави лице с по-ниска обществена опасност, защото според доказателствата той имал изключително активна роля в престъпното сдружение.

За двама от групата положението е особено неприятно, защото  получават обвиненията си в срок на изтърпяване на условна присъда.
Димитър Киров е осъден през 2015 г. на осем месеца лишаване от свобода с три години изпитателен срок. Т.е. ако той наистина е извършил ново престъпление, то е станало във времето на изпитателния срок.


Димитър Киров (с червената тениска) и Георги Иванов

Подобно е положението и с Теодор Бангеев, който има условна присъда от 2014 г., в чийто изпитателен срок са и новите престъпления, стана ясно от решението на съдебния състав.

Георги Иванов и Георги Карчев формално са неосъждани, но имат наложени глоби за престъпления по чл. 78а от Наказателния кодекс, изтъкна още съдията.

На делото стана ясно, че за групата няма доказателства да е разпространявала други наркотици освен марихуана. Някои от адвокатите се опитаха да умилостивят съдията с аргумента, че става дума за лека дрога.

Защитникът на Георги Карчев обясни, че нямало доказателство за трайно сдружение. От прокуратурата твърдели, че престъпната дейност е извършвана от октомври 2016 г. до юни 2017 г., но никой от свидетелите не посочвал такъв времеви период. На Карчев му предстояло да сключи трудов договор, затова съдът следвало да го пусне на свобода.
Според адвоката, свидетелите са спорни, защото искали „да спасят собствените си кожи“.
От защитата на обвиняемите изтъкнаха още, че показания пред следователите давали наркозависими, на които трудно може да се вярва.
Съдът обаче отговори, че само за двама от свидетелите има такива сведения.

Адвокатът на Илко Паскалев обясни, че са „голи твърдения“ обвиненията, че групата е ползвала силови методи за отстраняване на конкуренцията. Подзащитният му се преместил в Полски извор с приятелката си. Помагал на баща си за издръжката на семейството и живеел изключително скромно. У него не били намерени никакви парични суми или наркотици.

Направи впечатление, че в столичния съд от Бургас бяха пристигнали двайсетина близки и роднини. Доведено бе дори и бебе, което Филип Чорио успя да вземе в ръцете си и да разцелува под погледа на съдебната охрана.

В крайна сметка съдът не се смили над обвиняемите и взе окончателно решение да ги остави в ареста като обществено опасни.