Евродепутатът Николай Бареков и лидер на ПП "Презареди България" разкри сензационно пред БЛИЦ как все още действащият президент Росен Плевнелиев е ощетил държавния бюджет и кредиторите на дружеството "Алфа финанс холдинг" по аферата, която в момента разследва прокуратурата. Бареков е сезирал магистратите, че в схемата е участвал и скандалният бизнесмен Иво Прокопиев.
Бареков припомни, че първият му сигнал по скандалната тема е подаден още през 2013 г. Това се случи броени дни, след като журналист на ТВ 7 извършва мащабно разследване по случая. В него се твърди, че офшорните фирми са регистрирани в Никозия и се казват "Столбърг" и "Уиклеф Холдинг Лимитид", а сделката се е случила само 4 дни преди немската "Кварцверке" да закупи основния дял на "Каолин".
 

Политикът уточни, че преди продажбата в добивната компания акционер е била "Алфа финанс холдинг", която от своя страна е притежавана от Иво Прокопиев. "Каолин" става печално известен с изключително високите цени на варовика, който продава на така наречените американски ТЕЦ-ове.
 
 

"На 27 май холдингът на Порокопиев купува 3,5 млн. акции на "Каолин" за 1,73 лв. След това препродава 2 млн. от тях на двете офшорки за 1,45 лева за акция. Така акционерите на "Алфа финанс холдинг" са ощетени с половин млн. лв. В същия ден, в който е извършена сделката между двете кипърски компании и тази на Прокопиев, "Столбърг" и "Уиклеф" продават за близо 4 лв. всяка акция от "Каолин" на немската "Кварцверке". Така само за тези 2 млн. акции към Кипър потичат 5 млн. лв., а понеже "Столбърг" притежава още 400 хил. акции на "Каолин", сумата набъбва с още 1,5 млн. лв. 
Имената на двете офшорки изникват около "Бългериън Резиденшъл Парк", чийто управител през 2005 г. е бил сегашният държавен глава Росен Плевнелиев. През 2008 година двете кипърски фирми заедно с фирмата на семейството Плевнелиеви купуват три пакета от 33% от акциите на строителя на жилищния комплекс. В същото време втората съпруга на президента – Юлияна, го заменя като управител на тяхното предприятие", категоричен е Бареков.
 

Същевременно в сигнала се посочва и че след направена справка в „Агенция по вписванията“ е видно, че от 2010 година бивша секретарка на Иво Прокопиев на име Десислава Недкова представлява кипърските "Столбърг" и "Уиклеф". Уточнено е също, че Недкова е вписана и като управител на компанията "Ева Пропъртис", която пък е еднолична собственост на "Столбърг".

"Още по-скандално е че през 2010 година и трите дружества, притежаващи дялове в "Бългериън Резиденшъл Парк", продават дяловете си - всеки срещу 257 хил. евро, а собствеността преминава в компания близка до свързаната с Плевнелирв група „Линднер", посочва евродепутатът.

След изнесените факти пред органа по обвиненето, Бареков настоява да бъде разпоредена незабавна проверка.

Бареков обяви пред БЛИЦ, че още в понеделник ще входира нов сигнал до прокуратурата и ще настоява да разбере до къде е стигнала проверката и ще бъдат ли предприети действия по отношение на лицата Росен Плевнелиев, след изтичане на мандата му като президент, и на скандалния бизнесмен Иво Прокопиев.

Ивайло КРАЧУНОВ

ОЧАКВАЙТЕ В БЛИЦ НОВИ СКАНДАЛНИ ПОДРОБНОСТИ ЗА ДЕЙНОСТТА НА ПЛЕВНЕЛИЕВ И ПРОКОПИЕВ!