Американският президент Доналд Тръмп потвърди своето намерение да създаде така наричаните хуманитарни зони за сигурност в Сирия. Стопанинът на Белия дом заяви това в интервю за телевизия Ей Би Си. Според американския лидер, дадената мярка ще позволи да се реши проблема със сирийските бежанци.
„Категорично ще създам зони за сигурност в Сирия”, каза Тръмп, без да уточнява подробности. Плановете за създаването на въпросните зони трябва да бъдат обявени в рамките на 90 дни.
 
По думите на президента на САЩ, той не иска в Америка да се повтаря катастрофата заради мигрантите, която се случи в европейските страни.

Тръмп защити обявеното замразяване на влизането на гражданите на някои мюсюлмански страни на територията на Съединените щати и заяви, че тази мярка се налага, тъй като светът се е превърнал в "пълен бардак". Според него Европа е направила огромна грешка, приемайки милиони бежанци.
 
 "Това не е забрана срещу мюсюлманите, а засяга страни, в които има много тероризъм. Аз не искам тероризъм в тази страна", добави Тръмп, отказвайки да назове страните, които ще бъдат засегнати от тези ограничителни мерки. Според него Европа е направила "огромна грешка, като е позволила на милиони хора да отидат в Германия и в други страни".
 
Според указ, наречен "Защита на нацията от терористични атаки на чужденци", копие от който бе публикувано от в. "Вашингтон Пост", новата администрация на Белия дом се готви да забрани за един месец влизането на американска територия на гражданите на седем мюсюлмански страни (Ирак, Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен).
 
На въпроса дали не се опасява, че тези решения ще предизвикат гняв в мюсюлманския свят, Доналд Тръмп заяви: "Гняв? Вече има много гняв. Как би могло да има повече?".
"Светът е бардак (...) Светът е разгневен", заяви президентът. "Не трябваше да ходим в Ирак. Не трябваше да се изтегляме по начина, по който го направихме. Светът е пълен бардак", подчерта Тръмп.

„Европа допусна огромна грешка, позволявайки на милиони бежанци да попаднат в Германия и други европейски страни. Това е катастрофа – това, което се случва там, аз не искам това да се случи и в САЩ”, подчерта президентът.
 
Наред със създаването на зоните Тръмп възнамерява да прекрати приема на бежанци от Сирия в САЩ за неопределено време, това става ясно от съответните проектодокументи. Те хвърлят повече светлина върху намеренията на президента относно миграцията.

Предвижда се още налагане на четиримесечна забрана за влизане в САЩ на всичките мигранти, ускоряването на биометричната система, която да следи всичките влизания и излизания на посетителите на САЩ, както и въвеждането на лични интервюта с всеки, който кандидатства за неимигрантска виза.
 
Тръм също възнамерява да спре издаването на визи на гражданите от страните Иран, Ирак, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен за най-малко 30 дни.

В първото си интервю от Белия дом Тръмп също си призна какво е почувствал, когато е получил ядреното куфарче. Новият президент на САЩ обеща да постъпи правилно, когато му дойде времето.
 
По думите му, след като е получил ядрените кодове, той е осъзнал каква голяма отговорност вече лежи на плещите му. Говорейки пред Ей Би Си, той внимателно приветства „красивото” писмо, оставено му от Обама в Овалния кабинет и описа ситуацията в Чикаго като по-опасна от тази в Афганистан.
 
„Обяснението какво представляват и разрушенията, до които могат да доведат, ми подейства доста отрезвително. Това е много, много, много, много плашещо чувство”, каза той. „Убеден съм, че ще постъпя правилно, ще свърша работата, но все пак е много страшно”, каза още Тръмп.

Превод и редакция: БЛИЦ