Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди, че "е готов да изпрати федералните", ако Чикаго не успее да намали броя на убийствата, предаде Асошиейтед прес. "Ако Чикаго не се справи с ужасяващата "касапница", която продължава - 228 стрелби през 2017 г. с 42 убийства (24 на сто повече от 2016 г.), ще изпратя федералните!", написа Тръмп в Туитър.
Началникът на чикагската полиция Еди Джонсън отговори, че "полицейското управление на Чикаго е повече от готово да работи заедно с федералното правителство на базата на партньорството си с министерството на правосъдието, ФБР, ДЕА (Агенцията за борба с наркотиците) и АТФ (Бюрото за контрол над алкохола, тютюна и огнестрелните оръжия), за да увеличим броя на налаганите в Чикаго присъди за престъпления, свързани с огнестрелни оръжия".

В понеделник кметът на Чикаго Рам Емануел, който е отдавнашен политически съюзник на предишния президент Барак Обама, изрази недоволство от равнището на престъпността в Чикаго. В началото на месеца, преди да встъпи в длъжност, Тръмп написа в Туитър, че Емануел трябва да поиска федерална помощ, ако не е способен да свали нивото на убийствата. Миналата година броят на убийствата скочи до 762 - най-големият за града от почти две десетилетия и повече от Ню Йорк и Лос Анджелис взети заедно. Т

азгодишните числа, цитирани от Тръмп, леко се различават от данните на Чикагската полиция, според която към вчерашна дата 234 души са били простреляни от началото на годината, от които 38 са починали, при 227 през 2016 г., от които 33-ма убити. Тръмп не съобщи как точно федералното правителство може да помогне на Чикаго. На сайта на Белия дом пише, че "страната се нуждае от повече полиция, повече ангажираност на общностите и по-ефективна полицейска работа", отбелязва АП, цитирана от БТА.