САЩ промениха санкциите срещу Русия, за да не възпрепятства продажбата на някои технологии, предаде Ройтерс. Решението на министерството на финансите ще позволи на американски компании да извършват ограничени трансакции с руската Федерална служба за сигурност. 
Промените касаят санкции, наложени от Барак Обама през април 2015 г. заради руски кибератаки. 

Белият дом побърза да отрече, че промените означават облекчаване на санкциите срещу Русия. “Не съм смекчавал нищо”, заяви лаконично самият Тръмп. 

Целта на промените е да не бъде възпрепятствана търговията с технологични продукти, чийто износ за Русия е разрешен. Новият постоянен представител на САЩ в ООН осъди “агресивните действия” на Русия в Украйна. 

На заседание на Съвета за сигурност Ники Хейли предупреди, че рестрикциите срещу Русия заради Крим ще останат в сила, докато тя не върне полуострова на Украйна. Хейли изрази съжаление, че трябва да осъди Русия при първата си поява в Съвета за сигурност, но отбеляза, че “бедствената ситуация в Източна Украйна налага ясно и силно осъждане на руските действия”. 

Новият американски министър на отбраната пък предупреди Северна Корея да не използва ядрено оръжие. В противен случай САЩ ще дадат ефективен и поразяващ отговор, подчерта Джеймс Матис в края на посещение в Южна Корея. Той увери Сеул в непоколебимата подкрепа на Вашингтон. 

“Всяка атака срещу САЩ или нашите съюзници ще бъде отразена”, каза шефът на Пентагона. Неговото изявление дойде на фона на безпокойствата, че Северна Корея може да подготвя опит с нова балистична ракета като ранно предизвикателство към правителството на новия президент на САЩ Доналд Тръмп.