Съвместната работа на изследователи от САЩ и Австралия доведе до изключително важно откритие. Специалистите са установили, че континентите на Земята са с един повече, става ясно от материал в The Geological Society of America.
Оказва се, че новооткритият континент през цялото време е бил пред очите на всички, но никой не го е забелязвал. Той е получил названието „Зеаландия”, което издава и местонахождението му. В хода на съвместната работа на експертите станало ясно, че Нова Зеландия и Нова Каледония не са просто отделни острови, разположени в Австралия. 

По време на работата си специалистите са определили в земната кора югозападно от Тихия океан отделен фрагмент с площ около 4,9 милиона километра. 98% от територията на предполагаемия континент се намира под водата. Размерите и отдалечеността на фрагментите са навели специалистите на мисълта, че тази част на земната кора под островите трябва да се разглежда като пълноценен континент. Австралийците, които повече от 20 години се занимават с изследвания в сферата, отбелязват, че откритието не е внезапно и неочаквано. Подозрения за съществуването на още един континент съществуват отдавна, но до последно геолозите са подозирали, че двата острова могат да бъдат част от микроконтинент или континентален фрагмент. Сега обаче всички съмнения са отхвърлени. 

Така той може да бъде добавен към вече известните континенти:
Европа
Азия
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Австралия
Антарктида