Днес екип от бургаски реаниматори предприе мерки за извеждането на Димитър Желязков-Очите от медикаментозната кома, в която той е поставен от 8 юни вечерта. Заради поредицата от няколко сложни и рискови операции, както и заради огромната кръвозагуба, досега босът на подземния свят по Южното Черноморие, бе поставен в състояние на пълно безсъзнание и на апаратно дишане, за да не се товари белият дроб. На практика Очите изобщо няма самостоятелна дихателна дейност.
Показателите на кръвната картина - хемоглобин, урея, креатинин, са сравнително добри за състоянието, в което е пациентът. Това ни дава уверение, че можем малко по малко да връщаме съзнанието му. Имайте предвид, че в тялото на 43-годишния мъж  са прелети близо 100 сака чужда кръв и само заради отличната му физическа форма, резултатите започват да ни обнадеждават, каза пред Флагман лекар от интензивното отделение в МБАЛ-Бургас, който ще наблюдава процеса.

От 10,30 часа започна постепенното намаляване на медикаментите, с които Очите бе упоен и се очаква положителен резултат късно вечерта – тогава ще се види дали и доколко реагира, дали може да отвори очите и да осъществи, макар и минимален вербален контакт. За целта при него ще бъдат допуснати най-близките му. За изправянето на Очите в седнало положение обаче изобщо не може да се говори.

Проблемите оттук-нататък са:

Доколко бе дълбока медикаментозната кома – за да не изпитва болка от многобройните вътрешни травми и да не усеща външните дразнители, се е налагало да се ползват силни вещества и сега не се знае дали няма да има увреждане на съзнанието. Пак заради силните антибиотици, подтискащи появата на инфекция, както и заради спомагащите да се съсирва кръвта лекарства, черният дроб и бъбреците са изключително претоварени, а на тях още дълго им предстои да преработват токсични вещества в урината и кръвта. Ще започнат увреждания на кожата и лигавиците, което обаче може да се овладее.

До тук най-важното постижение е, че кръвоизливите са овладени, каза специалистът.

Тъй като се оформя дълготрайно обездвижване, най-малкият проблем ще е атрофията на мукулите. Обездвижването може да доведе до фатален край заради риск от застойна пневмония и белодробен тромбоемболизъм, както и венозна тромбоза.

„За всеки друг пациент бихме положили същите грижи и още веднъж повтарям, че има шанс пациентът да се възстанови психически, както и до голяма степен физически“, каза лекарят.

Припомняме, че Очите получи пет огнестрелни рани заради нахлуването в ресторант „4 you“ в Слънчев бряг заедно с кохорта от около 40 човека – с цел сплашване на кримиконкуренцията около останките на СИК, но бе посрещнат с дъжд от куршуми. Гардът му Александър Алексиев загина.