​​​​​​​Югославският диктатор Йосип Броз Тито е заповядал да бъде убит лидерът на македонските комунисти по време на Втората световна война Методи Шаторов - Шарло в България. Тито дори е изпратил най-довереният си човек, зловещият Светозар Вукманович - Темпо, да присъства на ексхумацията на тялото на Шаторов на 16-ти септември в Милеви Скали край Велинград и да направи снимка от трупа му. Това се казва в изследването на македонския историк д-р Соня Николова, което е публикувано в днешния брой на най-тиражния македонски всекидневник "Дневник", пише БГНЕС.
Шаторoв, който ръководи македонските комунисти, е известен със съпротивата си на местната организация да се подчинява на югославските комунисти и лично на Тито. Той смята, че партията трябва да бъде част от българската. Това е и най-вероятната причина Тито да поиска той да бъде убит. Освен това Шаторов е знаел доста неща от политическото минало и личния живот на югославския диктатор.

От изследването на Николова става ясно, че почти всички официални версии за смъртта на Шаторов съдържат доста съмнителни факти, а някои дори са напълно нелогични и се разминават с датата на убийството, видът на оръжието, с което е убит, както и описанието на нараняванията.

Сред лицата, за които има съмнения, че скриват истината за убийството на Методи Шаторов-Шарло, е и бившият вицепрезидент на България генерал Атанас Семерджиев.

"Към днешна дата като най-вероятна версия за убийството на Шарло се сочи тази, че то е поръчано от Тито и е извършено от негови хора", се казва още в изследването на д-р Соня Николова.

Методи Шаторов е роден на 10 януари 1898 година в Прилеп. В родния си град завършва българска екзархийска прогимназия, а след това Скопското българско педагогическо училище. Шаторов е известен и с прякора "Стария българин".