Минимум 1000 лв. е разликата между средната заплата в София и останалите по-големи градове.

Това показват данните на НСИ за второто тримесечие на годината. В София средната заплата вече е 3130 лева, като само за три месеца е скочила със 100 лева. Най-ниски са средните възнаграждения в областите Смолян, Благоевград, Силистра и Кюстендил.

Те са наполовина от средната заплата в столицата.

Според икономиста доц. Красен Станчев от Института за пазарна икономика 10 пъти повече външни спестявания са събрали българите през 2023 г.

"София представлява малко под половината българска икономика. Преди пет години разликите между заплатите в различните градове бяха по-големи, те вече се свиват. Столицата има около 36% внос от други части на страната. Важен е и фактът, че когато работите на договор в чужбина за няколко месеца, това се води чуждестранна инвестиция, а не към вътрешната икономика", посочи той пред Нова телевизия.

От своя страна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН изтъкна важността на предсказуемостта и усвояването на постянните ресурси. "Инфлацията е ниска, но това е за сметка и на по-ниските цени на храните - удар по производителите. Например има 3 пъти надвишена квота на вноса на яйца. София е с най-високи доходи, но само на 10 км от нея се вижда драстична разлика. Разрезът село - град е голям, става въпрос обаче и за регионална политика", смята той.