Руският президент Владимир Путин пожела на ръководителя на Роснефт Игор Сечин успех в осъществяването на "Восток Ойл" (Vostok Oil, "Източен петрол"), пише money.bg.


Сечин получи зелена светлина от руския президент за изпълнение на най-големия петролен проект в историята на "нова" Русия.

"Това означава и увеличение на БВП на страната като цяло, увеличение на товарния трафик по Северния морски път и, разбира се, укрепване на позицията на Русия в Арктика като цяло. Така че, желая ви успех.

Просто трябва да изчислите всичко правилно", каза руският президент.

Сечин се вписа в националните проекти

Ръководителят на най-голямата петролно-газова компания в страната успя да убеди правителството в необходимостта от разработване на нова нефтена и газова територия в рамките на националния проект, който предвижда увеличаване на товарния трафик по Северния морски път.

"Като част от тази задача нашата компания, заедно с партньори, работи по формирането на нова петролна и газова провинция в северната част на страната, на полуостров Таймир, с голяма потенциална ресурсна база.

Проектът се нарича "Восток Ойл" , заяви Сечин пред президента. Според него осъществяването на проекта ще осигури допълнително 2 процентни пункта ръст на БВП  годишно и ще укрепи позициите на Русия в Арктика. 

"Восток Ойл" е обещаващ, но много скъп проект. По време на неговото изпълнение се планира разработването на редица полета, разположени в Далечния север, за които е необходимо да се създаде необходимата инфраструктура, започвайки от нулата.

По време на среща с държавния глава Сечин обяви общата инвестиция в проекта, която възлиза на 10 трилиона рубли (€142 млрд., $156 млрд. д. при курс 70 рубли за евро и 64 рубли за долар, бел. ред.)

Оценката съвпада с прогнозата, направена по-рано от Министерството на енергетиката на Руската федерация. Още на първия етап от проекта се планира да се направят инвестиции в размер на 2 трилиона рубли.

"Общо в рамките на проекта ще бъдат създадени 15 градчета, две летища, пристанище, 800 км магистрални тръбопроводи и около 7 хиляди километра вътрешни тръбопроводи, 3,5 хиляди км съоръжения за електрическа мрежа - две хиляди мегавата производство на електроенергия, около 100 хиляди нови работни места.

Като цяло проектът ще увеличи годишния БВП на страната с 2% годишно ", каза Сечин на срещата с президента.

Огромен потенциал, но и огромни разходи за бюджета

Ръководителят на Роснефт говори за огромния потенциал на Vostok Oil по време на международния икономически форум, проведен в Санкт Петербург миналия юни, което предизвика фурор сред представителите на бизнес общността.

По време на среща с президента Сечин за пореден път потвърди, че ресурсната база на "Восток Ойл" на началния етап е около 5 милиарда тона нефт. По отношение на своя ресурсен потенциал, това е сравнимо със Самотлор, най-голямото находище на територията на бившия Съветски съюз и едно от десетте най-големи петролни находища в света. 

Роснефт прогнозира, че до 2030 г. добива по този проект може да достигне 100 милиона тона годишно. Миналата година общото производство на най-голямата руска петролна компания възлиза на 285,5 милиона тона петролен еквивалент.

Реализирането на "Восток Ойл" стана възможно, след като правителството водено от Дмитрий Медведев подаде оставка. "Финансовият блок" на това правителство категорично се противопостави на предоставянето на данъчни стимули за проекти под предлог "загуба на приходи за бюджета".

Въпреки това, използвайки административен ресурс, Роснефт упорито поиска освобождаване от данъци от правителството - до 2,6 трилиона рубли, според различни оценки - в замяна обеща да инвестира до 8,5 милиарда рубли. 

За да реализира такъв мащабен проект, Роснефт възнамерява да привлече чуждестранни партньори. В търсене на потенциален инвеститор през септември миналата година Сечин направи бизнес посещение в Индия.

То се проведе в съответствие със споразуменията, постигнати по време на преговорите за енергийно сътрудничество между руския президент и индийския премиер Нахандра Моди по време на Източния икономически форум във Владивосток.

Индийските петролни и газови компании, с които Роснефт е развил взаимноизгодни бизнес отношения, отдавна се интересуват от активи в Русия.

На 17 септември м.г. четири индийски компании - Bharat PetroResources, Indian Oil, ONGC Videsh и Oil India- и Роснефт подписаха необвързващо споразумение за сътрудничество в рамките на "Восток Ойл".

През януари 2020 г. индийската страна взе решение за това и министърът на петрола и природния газ Дхармендра Прадхан обяви, че страната му ще участва в проекта.

Индия изпреварва Китай като потребител на петрол

Влизането на индийски компании в проекта е аргументът на Сечин по отношение на предоставянето на държавна подкрепа за неговото осъществяване.

Сечин се надява да получи същите ползи от държавата, които бяха предоставени на друг мащабен арктически проект - Ямал за втечнен природен газ. Той успешно се реализира от Novatek и неговите чуждестранни партньори - French Total, китайската CNPC и китайския фонд "Един пояс - един път".

По-рано източници в Ню Делхи съобщиха, че потенциалните индийски партньори ще участват в проекта, само ако данъчните облекчения се предоставят от руското правителство.

Роснефт планира да продаде миноритарен дял на потенциални индийски партньори - до 20% от Vostok Oil.

Ако проектът е успешен, Роснефт очаква да достави нефт от Таймир до Индия директно по Северния морски път. За тази цел Роснефт създава свой собствен танкеров флот от "леден" клас за транспортиране на арктическо петрол.

Според оценки на Международната агенция по енергетика, търсенето на енергия в Индия ще се удвои до 2040 г. поради нарастващото население и бързо развиващата се икономика.

В момента Индия е третият по големина потребител на петрол в света и е на четвърто място в света по отношение обема на преработката на суровината. До средата на това десетилетие 20- се очаква Индия да изпревари Китай по отношение на ръста в потреблението на петрол.

В момента зависимостта на страната от вноса на петрол надхвърля 80%, а през следващите години тази зависимост само ще се увеличи. В началото на годината Прадхан заяви, че до 2030 г. ръстът на търсенето на енергоносители в Индия ще бъде най-високият в света.

По предварителни данни потреблението на петрол в страната през 2019 г. се е увеличило с над 3%, достигайки 4,88 милиона барела на ден.