Бензин по 1,70 лв. ще купуваме по Нова година.
Падането на цената не е късметче от празничната баница, а следва поевтиняването на петрола, пише в утрешния си брой "Стандарт". В момента горивата по бензиностанциите са произведени от черно злато, купено от рафинериите преди около месец. Тогава барелът струваше около 85 долара. Сега вече е под $55.

Според прогнозите на руските специалисти петролът до Нова година ще падне под 50 долара. А по всичко личи, че това ще стане и по-рано. Така простите сметки показват, че литър от най-масовия А 95 от догодина ще трябва да струва 1,70 лв. Днес Лукойл намали цената на повечето горива между 2 и 3%. Най-много поевтинява А 95. Цената му пада с цели 6 ст. и по бензиностанциите вече ще го купуваме по 1,85 лв. за литър. Цената на А 98 също пада с толкова, като на дребно вече върви по 2,03 лв. С 1,84% поевтинява и дизеловото гориво.

До днес литърът по бензиностанциите вървеше по 2,05 лв., а от утре шофьорите ще го купуват по 2,01 лв. Единствено цената на пропан-бутана остава без промяна и на дребно върви по 1,13 лв. Днес цената на американския лек суров петрол леко се понижи до 54,40 долара за барел. Лондонският сорт Брент падна до 51,98 долара. /БЛИЦ