Над 2000 водоема на територията на страната са определени като язовири, без да отговорят на критериите за такива и за тях всяка година се харчат пари за поддържането. Констатацията е на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), публикувана в мотивите към промените от депутати в Закона за водите, пише "Монитор".

Сега извършваните разходи ще бъдат пренасочени към създаването на Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“ (ДПУСЯ), която да поеме изоставените водоеми и тези, за които общините не могат да се грижат. У нас има

5700 язовира, като 20 на сто
от тях са частна собственост.

Идеята бе обявена от икономическият министър Емил Караниколов непосредствено след наводненията през миналия месец в Брегово и три села от община Хайредин заради прелели неподдържани язовири в резултат на бързото снеготопене.

Чрез промените се въвежда два вид а класификация на язовирите. Според първата те ще се делят на големи и малки. С измененията неголемите водоеми няма да подлежат на контрол за спазването на изискванията на Закона за водите и наредбата за техническа безопасност и експлоатация на язовирните стени, а за тях ще отговорят само собствениците им. Другата квалификация е по степен на опасност. Според тяхното състояние ще бъде определяно на какъв интервал от време ще се извършва проверката им. Колко са опасни водоемите ще се определя от комисии, назначени от областните управители, а критериите за класификация от друга комисия с представители на няколко министерства и учени, определена от правителството. За последните четири месеца ДАМТН е извършила 500 броя проверки на язовирните стени и съоръженията към тях. При близо една трета от тях са установени нарушения и са издадени 123 наказателни постановления. През изминалата година са установени 250 язовири с неизправности, като към края на миналата година броят им е намалял до 131, отчитат от агенцията.

В момента държавата стопанисва язовирите с национално значение. "Националната електрическа компания" ЕАД отговаря на онези водоеми, при чието контролирано източване произвежда електроенергия. Държавното "Напоителни системи" следи част от по-малките водоеми, но повечето от съоръженията са собственост на общините и са или отдадени под наем на частни фирми, или за тях не се полагат никакви грижи. С промените, които предстои да бъдат обсъдени от ресорните комисии в парламента, се образува

държавно предприятие, което да
осъществява комплексно управление

на язовири – публична и държавна собственост, включително и поддръжка на язовирните стени и съоръженията към тях. В предложените разпоредби е посочено, че ликвидацията на язовири по волята на собствениците им, като разрешение за разрушаването им, както и на строежа на ново строителство на тяхно място, ще се дава от шефът на ДАМТН. Списъкът на язовирите, спрямо които ще бъдат предприемани действия ще се приема от Министерски съвет по предложение на председателя на агенцията за метрологичен и технически надзор. Предвижда се общините да възстановяват разходите за ремонти на язовири общинска собственост, освен ако общинските съветници не са приели решение за безвъзмездно прехвърляне на правото на собственост върху държавата- Подобен е и режимът, ако се наложат ремонти на стени на изкуствените водоеми, които се стопанисват от други държавни фирми, но само в случаите когато същите не разполагат със средства.