"Kъм гостуващите туристи и привличането на все повече платежоспособни гости е насочен най-вече Новият Общ устройствен план на Созопол”, каза кметът на Созопол Панайот Рейзи, предаде кореспондентът на БЛИЦ в Бургас.
Една от най-съществените стъпки в тази посока е изграждането на три голф игрища в зоната между селата Равна гора и Извор. Всяко едно игрище е с големина от около 1000 дка, като преобладаващата част е общинска собственост.
Чрез голф проектите община Созопол дава шанс за партньорство на сериозни инвеститори, като им предоставя терени между 500 и 1000 дка с готовност да им съдейства за добавянето и на частни терени.
В момента тези земи са земеделски и определянето им в Общия устройствен план за голф игрища означава, че тяхното предназначение може бързо да се смени и да се отредят точно за развитие на голф туризъм, т.е. за терени с ниски параметри на застрояване в части от тях. Според прогнозите към бъдещите спортни комплекси ще влязат и допълнителни частни терени, за да се отговори на нарастващия интерес от страна на инвеститорите.
"Разполагаме с дадености, каквито другите общини нямат, затова и ще успеем да изградим нашите голф комплекси по-бързо от другите общини" ,каза главният архитект на община Созопол Румен Александров. Бъдещите три голф игрища ще бъдат обслужвани от летище, чиято писта ще е с дължина от 1800 метра, напълно достатъчна за обслужване на малки самолети.
Созополският аеропорт ще бъде разположен между селата Равна гора и Извор. Като дадености теренът е много подходящ, защото там съществува селскостопанско летище, което отдавна не функционира, но може да послужи за основа на бъдещия аеропорт. Според главния архитект вече е сигурно, че около летището ще се комасират земи, за да се обезпечи с терени трасето. В общинската стратегия е залегнало и изграждане на голям атракционен парк върху площ от 300 дка в зоната между пътя Созопол - Бургас и залива до къмпинг „Градина".
По отношения на инфраструктурата в района на Равна гора, Извор и селата около тях общината има сериозни намерения. До две години всички инфраструктурни проблеми с вода, канализация и улици в селата ще бъдат решени окончателно.
До година и половина ще заработи пречиствателната станция в Созопол, която ще събере отпадните води от Созопол, Равадиново, Черноморец, Атия, Дюни и Алепу. Според разработения Общ устройствен план в населените места са предвидени и локални пречиствателни станции. /Марина Шиварова, БЛИЦ