В България около 80% от автосервизите са в „сивия” сектор, предлагат услуги със съмнително качество и застрашават човешки живот. Поради неправилни и некачествени ремонти и поддръжка, извършени от нискоквалифициран персонал и с резервни части със съмнително качество, се повишава броят на пътните инциденти, причинени от неизправни автомобили.

Това заяви във Варна Емил Германов от Съюза на автосервизите в България, предаде Дарик радио.

„Автопаркът у нас е много стар, обслужва се безобразно и катастрофите стават поради технически причини”, коментира Германов.

Пенсионер кара 42-годишна “Волга”, сам изработва на струг части за ремонта й

Статистиката на бранша сочи, че годишно  у нас 99 души на един милион население загиват на пътя поради технически причини.  За сравнение цифрата за Европа е 50 загинали на милион население. 

Около 6900 са регистрираните сервизи у нас, докато нелегалните са 3-4 пъти повече, посочи още Емил Германов, който е част от ръководството и на Националната камара на автосервизите в България. 

Кошмарни СНИМКИ от майстори в автосервизи на оставени за ремонт коли на немарливи шофьори

Според данните на браншовата организация, 90 на сто е недекларираният труд в автосервизите.  Един монтьор в сивия сектор заработва между 4000 и 5000 лева месечно, като не се плащат осигуровки и данъци. Когато е „на светло”, един автомонтьор получава между 2500 и 3000 лева заплата, отчете Емил Германов. 

Няма никакви изисквания за работещите в сервизите и регистрацията на обектите, липсват и гаранция и отговорност.  А натискът на сивата икономика в бранша кара легалните сервизи да свалят цени, което води до сериозен компромис с качеството и гаранцията, отбеляза още специалистът.