Работодателите в България изпитват най-големи трудности при намирането на готвачи, шивачи, продавач-консултанти, машинни оператори и програмисти. Това е един от изводите на първото за 2022 г. проучване на Агенцията по заетостта на пазара на труда и потребностите на работодателите.

То обхваща компании от всички 28 области в страната, които оперират в 10 основни икономически сектора, пише вестник Сега.

Общо към момента пазарът на труда има нужда от 239 339 служители и специалисти в различни професионални направления, което е близо 10,5% от заетата работна сила към момента.

Но същевременно повече от 70% от българските работодатели се затрудняват при намирането на кадри. Обаче се отбелязва увеличаване с 4.5% на фирмите, които имат намерение да наемат нов персонал в следващите шест месеца. Такова желание са изразили 60 842 фирми, докато в същия период на 2021 г. броят им е бил с 2620 по-малко.

Бонусите са важни! 200 лв. Спорт и 1500 лв. Казино
 

През следващите 12 месеца ще има нужда от 128 789 служители с квалификация, придобита в средното образование. Най-търсените професии в този период ще са сервитьор-барман, готвач, машинен оператор, шивач, строител, заварчик, електротехник, касиер, оперативен счетоводител и др.

Бизнесът ще има нужда и от 62 905 висшисти, което е с 6300 (+11,1%) спрямо същия период на 2021 г. И тази година лекар, медицинска сестра, учител и шофьор остават сред най-търсените от работодателите специалисти.

Същевременно ще има нужда и от 47 645 работници без специалност, но тук има намаляване на бройката с 14,5% (8100 работници).

Докладът на Агенцията посочва, че основната форма на заетост в този период ще бъде постоянен договор и пълен работен ден. Въпреки наблюдавано нарастване с 0,8% спрямо 2021 г. работодателите, които имат намерение да предложат работа от разстояние, са малко - 1580 или 2,6% от всички, които заявяват готовност да наемат нов персонал.

НЕГАТИВНИ ФАКТОРИ

Нова вълна на ковид пандемията би била най-сериозният негативен фактор при плановете за наемане на работна ръка. При такъв сценарий 19,4% от работодателите, които са възнамерявали да наемат хора, изцяло ще преустановят търсенето. Нов локдаун би довел да реална загуба на близо 23 500 работни места, а най-засегнати ще се окажат нискоквалифицираните работници (там ще има отказ от наемане на повече от 10 000 човека).

НАЙ-ЖЕЛАНИТЕ КАЧЕСТВА

Самоконтрол и дисциплина, както и умения за работа под напрежение, са двете най-търсени от работодателите качества, според изследването.

Над 85% от участниците в проучването посочват именно умението за самоконтрол и дисциплина, а 2/3 от работодателите посочват като важни и други качества като гъвкавост и адаптивност, инициативност, продуктивност, социални умения и креативност.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук