Бившият собственик на завода за хартиени изделия “Санитекс” в Костинброд Джордж Фрейдж е проявил интерес към възстановяване на производството в закрития завод за картон на австрийската фирма “Майер Мейлнхоф” в Никопол. Това е станало ясно на проведената работна среща в областната администрация в Плевен между областния управител Цветко Цветков и мениджърския екип на Джордж Фрейдж. В случай, че затвореното предприятие започне производство, то ще бъде ориентирано към нов профил изделия - домакински, санитарно - хигиенни и тоалетни - от хартия и картон, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ.
Според Фрейдж предприятието има ресурса да произвежда по 150 тона хартия дневно, а заетите работни места ще достигнат до 200. Инвеститорите разчитат на добрата база и инфраструктура в региона, в това число на фериботния комплекс Никопол - Турну Мъгуреле, бъдещата ТФЕЦ на фирма “Енемона” с преработка на биомаса, естествения воден път по река Дунав, а също и добри бизнес контакти с производители на целулоза в България и близки страни.
В момента инвеститорите правят проучвания, а през следващата седмица ще имат срещи в няколко министерства, които имат отношение по изготвяне на задължителна документация за реализиране на инвестицията.
Джордж Фрейдж развива свои производства и търговия в България от 1990 година насам. До 2002 година е собственик на марката кафе “Нова Бразилия”, която налага на нашия пазар. Фрейдж основава и завода “Санитекс” в Костинброд, но след успешна сделка преди три месеца продава производството. В момента е производител на натурални сокове “Калифорния”, има добри инвестиции в жилищното строителство, предимно в столицата. Георги Стоянов, БЛИЦ