Цените на петрола във вторник в САЩ достигнаха най-високото си ниво от ноември 2014 г. насам, европейският суров петрол Brent също беше близо до 4-годишен връх, достигнат в понеделник, като пазарите започнаха подготовка за ограничаване на доставки, месец преди санкциите на САЩ срещу Иран да започнат да действат. Те влизат в сила от 4 ноември, пише Инфосток бг.

Фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) достигнаха 75.90 долара за барел, което е повишение с 18% от най-високото месечно ниво от средата на август и най-високото ниво от ноември 2014 г.

Международните бенчмарк фючърси за Brent достигнаха 85,28 долара за барел, което е с 30 цента, или с 0,4 процента под нивото при затваряне на търговията в понеделник, когато бе отчетено ниво от 85.45 долара за барел, което е най-високата цена от ноември 2014 г. насам. Сорта Brent се е повишил с около 20% спрямо най-ниско ниво, отчетено през август.

Настроението сред инвеститорите в понеделник се подобри, след като стана ясно, че е спасена тристранната сделка за NAFTA - Северноамериканското споразумение за свободна търговия между Съединените щати, Мексико и Канада, оценявана на 1.2 трлн. долара годишно, която беше пред срив.

По-същественото е, че петролните пазари са притиснати от налагането на санкции на САЩ срещу иранската петролна индустрия, която в най-добрите си експортни дни тази година осигуряваше почти 3% от дневното потребление на световния пазар с почти 100 милиона барела.

Търговските данни в Refinitiv Eikon показаха, че износът на Иран през септември е спаднал до 1.6 милиона барела на ден, най-ниското ниво от средата на 2016 година насам.

"Цените на петрола продължават да се покачват, подкрепени от близкото ембарго срещу Иран и свързаните с него проблеми за доставките на суровината", коментира за „Ройтерс" Норберт Рюкер, ръководител на отдела за анализи на стоковите пазари в швейцарската банка Julius Baer. Той смята, че ситуацията при доставките изглежда доста крехка, тъй като всеки допълнителен недостиг, като например влошаване на ситуацията във Венецуела, ще затегне още  повече доставките на петрол.

Британската банка HSBC заяви: „Нашите петролни анализатори смятат, че сега има нарастващ риск суровият петрол да достигне 100 долара за барел през четвъртото тримесечие."

Санкциите на Вашингтон ще започнат да действат от 4 ноември, а анализатори казват, че може и да няма достатъчно свободен производствен капацитет в краткосрочен план за посрещане на търсенето, което потенциално изисква нарастване на добивите, за да се компенсира иранският износ.

Много анализатори казват, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), в която Иран е членува, ще се бори сама да компенсира иранския износ. Британската банка Barclays заяви във вторник, че "ОПЕК има голям свободен капацитет". Затова някои от тях не са толкова големи песимисти, че цените на „черното злато" ще скочат до и над 100 долара за барел.

Засега растящите цени на суровия петрол и отслабването на валутите на развиващите се пазари, включително рупиите в Индия и Индонезия, могат да подкопаят икономическия растеж в региона.

"Без съмнение опасенията за свиване на предлагането повишават цената на петрола, но сега има ясни предупредителни знаци от страна на потребителите, които са склонни да ограничат покупките, което може да доведат до по-ниски цени", коментираха от Capital Economics в съобщение до клиентите си.

"Забавянето на растежа на търсенето и новите доставки, които се готвят да увеличат от ОПЕК, трябва да охладят възходящото настроение и да понижат цените на петрола до края на годината", казват от банката Barclays.