4800 евро за един кв. м е новият рекорд в цените на жилищата у нас. Офертата е от Пловдив, с което градът под тепетата отново изпревари София в състезанието с летящите нива на имотните сделки.

Брокер: В София квадратният метър стига до 2300 лева!

На тази цена се продават премиум жилища в сърцето на Пловдив, в близост до радио и тв центъра, уточнява "Марица". "Имаме сделки и търсене дори на тези космически нива. Става дума за 4800 евро/кв.м с включено ДДС", уточняват инвеститори в лукс сегмента под тепетата.   

"Брокери, които наблюдават отблизо пазара, дават още една гледна точка по въпроса. Пикът в цените достигна 2200-2300 евро/кв. м", каза Христо Хаджиев, управител на "Ейч Ейч Пропърти".

Парадоксът е, че това се случва на фона на общата тревога в бранша, че близо  32 000 жилища в Пловдив стоят необитаеми и тази цифра ще расте заради продължаващото строителство. 

Масово купуват тези апартаменти ново строителство, ето защо

Припомняме, че в София офертите на пазара на имоти стигнаха рекордни нива в края на годината - там купувачи броят по 4500 евро/кв. м. Само за година жилищата в София са поскъпнали с 23%, а офертите са далеч по-високи от тези при предишния пик - през 2008 година. В същото време заради инфлацията брокерите отчитат първи признаци на охлаждане и отдръпване на клиентите от пазара. 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук