Управителят на "Банк дьо Франс" (Banque de France) Франсоа Вилроа дьо Гало прогнозира днес, че е "много вероятно" пикът на инфлацията в еврозоната да бъде достигнат до юни, но връщането към поставената цел от 2 на сто ще продължи дълго и потребителите се съмняват, че ще има устойчив спад на цените, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Кулминацията на инфлацията, ако няма нови изненади, много вероятно ще бъде достигната през първите шест месеца на тази година", каза Франсоа Вилроа дьо Гало, който участва чрез видеоконферентна връзка в симпозиум, организиран от германския седмичник "Цайт".

"Не сме много далеч от достигане на пика", добави той и, както изглежда данните показват, че има право: от 10,4 на сто през октомври инфлацията в еврозоната се е понижила отчетливо през януари до 8,5 на сто за трети пореден месец благодарение на затишието при цените на енергоносителите.

Френската централна банка "ще върне инфлацията към 2 на сто", равнище, което отразява ценова стабилност "до края на 2024 година или 2025 година", подчерта централният банкер.

За тази си цел финансовата институция използва като инструмент лихвите, повишавайки ги пет пъти от юли, за натрупване с 3 процентни пункта, с намерението да продължи така до март и дори след това.

Вдигайки лихвите, "Банк дьо Франс" иска да спре търсенето и да намали натиска върху цените.

Потребители, анкетирани от Френската централна банка, искат инфлацията да остане над 2 на сто в средносрочен план: очакванията им за идните три години са нараснали леко от 2,9 на сто до 3 на сто, обръщайки предходната тенденция на спад. Това се посочва в последния месечен доклад, публикуван днес от "Банк дьо Франс".

Инфлацията се е променила през изминалата година, като първоначално е отразявала главно шоковия скок на цените на електроенергията, за да обхване по-широка кошница от стоки в икономиката.

Изключвайки цените на електроенергията, така наречената основна инфлация е стагнирала през януари с над 5 на сто, игнорирайки действията на ЕЦБ. "Паричната политика може да противодейства на това повишение на основната инфлация", увери Франсоа дьо Гало.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук