На всеки пет дни в страната се появява по още един човек, който може да се похвали, че има депозит в банка с над 1 млн. лв. в него. През второто тримесечие на годината влоговете на граждани с над един милион лева нарастват с 20 броя и достигат 1042 броя, показват данни на БНБ.

Така се прекъсва тенденцията за намаляване на милионерските депозити, която започна още от края на 2020 г. В края на миналата година имаше минимален ръст на хората с над милион по една сметка в банка, но това се дължеше на традиционните коледни бонуси, които дават в големи компании.

Оказва се, че през второто тримесечие на годината, когато инфлацията достигна рекордни стойности, някои хора с големи налични суми по банковите си сметки са предпочели да не ги харчат. Като това се случва още преди баките да започнат да премахват таксите за съхранение на големи суми, след като Европейската централна банка увеличи лихвите си с 0,5%.

Най-голям ръст има при депозитите на граждани със суми между 100 хил. и 200 хил. лв. в тях. За година тези влогове нарастват със 17,7% и вече са над 81 хил. броя, показват данните на БНБ. На следващите места по ръст са влоговете със суми между 50 хил. и 100 хил. лв. (+11%) и тези с между 500 хил. и 1 млн. лв. (+9,7%).

Прави впечатление, че през последното тримесечие намаляват депозитите на граждани със суми до 10 хил. лв. в тях. През 2000 г. намаляваха само влоговете с до 1000 лв. в тях. През миналата година имаше спад при влоговете със суми до 2500-5000 лв. А сега намалението обхваща и депозити със суми до 10 хил. лв. Явно хората с малки спестявания в банките или ги теглят, за да закърпят семейния бюджет, или през последните месеци предпочитат да ги похарчат за кола или за ремонт у дома, вместо парите им да губят стойността си заради високата инфлация.

Заради закриването на влогове с малки суми, общият брой на депозитите на граждани за година намалява с 330 хил. и достига 8,8 млн. броя. Но общата сума на спестяванията в тях се увеличава с 3,85 млрд. лв. до 67,6 млрд. лв.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук