В Белия дом нараства притеснението от ограниченията на износа на руски природен газ за Европа на фона на опасенията, че някои европейски страни може просто да нямат достатъчно газ за отопление на домовете през следващата зима, пише bg-voice.

Това стана ясно от думите на специалния представител на САЩ за енергийна сигурност Еймъс Хохчайн, цитиран от Boloomberg.

Доставките на газ от Русия са „необяснимо ниски“, а новините от понеделник, че Русия не е резервирала допълнителен транзитен капацитет за октомври, „само допълват моите притеснения, каза Хохщайн.

При толкова ниски обеми в съоръженията за съхранение на газ, ако зимата се окаже по-студена от обикновено, се страхувам, че някои части на Европа дори няма да имат достатъчно газ за отопление, камо ли за производство на електроенергия.

Хохщайн направи своите коментари след като цените на природния газ рязко се повишиха в понеделник, 20 септември, след новината, че „Газпром“ се е отказал да резервира допълнителен капацитет за транзит на газ през Украйна за октомври.

Съоръженията за съхранение на газ вече са запълнени по-малко от 72% и до началото на отоплителния сезон остават само няколко седмици. През последното десетилетие това е най -ниското ниво за това време на годината.

Русия не разкри защо е отказала да резервира допълнителен капацитет.

Хохщайн обаче предположи, че това може да бъде политическа стъпка, която Москва предприема, за да ускори пускането на газопровода „Северен поток-2“ до Германия, заобикалящ Украйна, уточнява агенция Фокус.

САЩ се противопоставят на тръбопровода, който вече е завършен, но наскоро отказаха да наложат нови санкции срещу компанията, която ръководеше строителството и нейния лидер, въпреки исканията на конгресмени от двете партии.

Всъщност газопроводите, преминаващи през Украйна, имат достатъчно капацитет за доставка на газ за Европа“, каза Хохщайн. „Русия многократно е заявявала, че има достатъчно газ за доставки в Европа. Ако това е вярно, тя трябва да го направи и трябва да го направи възможно най -бързо през Украйна.“