Агенции за набор на персонал във Великобритания за пореден път сигнализираха, че не са сигурни, че ще могат да подсигурят нужния брой сезонни работници това лято. Оказва се, че няма да има кой да бере плодове и зеленчуци. Повече от половината агенции не са успели да намерят достатъчно работници дори за първите, по-спокойни месеци в сектора. Около 17 % спад на европейските работници се отбелязва тази година.

Това ще доведе до загниването на много от плодовете, които ще останат по полето. 99 % от европейските работници идват от Източна Европа. Две/трети от тях са от Румъния и България, отбелязва Би Би Си.


Базирана в Лондон агенция казва, че румънците осигуряват работници за 80 фермерски компании на Острова. През следващите няколко месеца ще са нужни 4000 берачи на ягоди, боровинки и евентуално ябълки и круши. Агенцията въобще не е близо до окончателната агенция, което се потвърждава и от фермерите.  И сега вместо хората да идват до агенциите, техни представители пътуват до дълбоките провинции на Румъния и България ,за да търсят сезонни работници.