Консултативният съвет по пенсионната реформа изготви реформата за пенсионната формула в края на 2015 година. НОИ беше съгласна с тази реформа.

Това каза в сутрешния блок на bTV социалният министър Бисер Петков. "Днес в комисията по труда и социалната политика ще се гледат последните промени в Кодекса за социално осигуряване. С тези промени ще се даде правна възможност на лицата при пенсиониране да изберат дали при изчисляване на коефициента да участват и периодите, които с промените беше решено да отпаднат.


Т.е ако бъдат одобрени промените, хората ще имат възможността да решават по кой начин да се пенсионират и по коя формула да се изчисляват пенсиите им - новата или старата. Ще бъде даден един 6-месечен срок, в който гражданите да подават заявления за изчисляване на пенсията по старата формула, ако вече получават пенсия по новата формула. Имаме уверение от НОИ, че на сайта им ще има възможност да се изчисляват пенсиите и по старата формула, и по новата.

Не мисля, че станалото в НОИ в Силистра трябва да се приема за даденост. Там, доколкото съм запознат, става въпрос за нередности с документите и предсотавянето на неверни такива. Не може да се говори, че навсякъде в НОИ е така", категоричен беше Бисер Петков.  

"Всяко едно лице с увреждания ще може да подава заявление и декларация в Агенцията за социално подпомагане за индивидуална оценка. Искам да уточня, че хората с увреждания, които вече получават помощи по новия закон, няма нужда да правят това. Със Закона за личната помощ се опитваме да избегнем финансирането на една и съща практика два пъти. Основното подпомагане ще идва от държавата. По наши изчисления между 80 000 и 90 000 лица ще се възползват, но всеки има право на личен избор. Оценяването няма краен срок", разкри министър Бисер Петков.