Не мисля, че има хаос с новите правила при пенсионирането. Бъдещите пенсионери просто трябва да знаят, че от 1-ви януари тази година в сила влязоха промени в Закона за социалното осигуряване. За бъдещите пенсионери ще се взема предвид дохода им от 2000 г. до годината на тяхното пенсиониране и на базата на този доход ще бъде определен и размерът на пенсията им. Това обясни в предаването "Още от деня" по БНТ социалният министър Бисер Петков.

,,Съгласно внесения законопроект се дава право на избор на бъдещите пенсионери, при заявяване да им се отпусне пенсия, да поискат пенсията да им бъде преизчислена по стария ред, който беше до 2018 г.'', посочи министър Петков и добави, че всяка една система, която дава права, е подложена на риск от злоупотреби, визирайки корупцията в НОИ-Силистра.

,,Да, коефициентът за тежест при стаж остава 1,2. С промените от края на миналата година нарастването спря на 1,2. Не продължи, защото се разтваря ножицата между старите и новите пенсии. Един от проблемите е това изоставяне на старите пенсии спрямо новите, които ще растат'', каза той и припомни, че всяка година на 1-ви юли се извършва осъвременяване на пенсиите по швейцарски модел.

По отношение на Закона за хората с увреждания Петков посочи, че предстои да бъде направен сериозен анализ относно методиката, по която ще се извършва индивидуалната оценка на хората с увреждания.

,,Желанието ни е да имаме методика с най-обективни оценки'', завърши Петков.