Една банка с пълен банков лиценз предоставя кредити на фирми с много сериозни обезщетения и много добри лихви на фона на тези в останалия банков сектор. Това заяви в ефира на "Лице в лице" бившият икономически министър Лъчезар Борисов.

"Това не са раздадени средства, а кредити, които ще бъдат върнати", уточни той. 

"Мисля, че някой е подвел министър Кирил Петков. ББР е с активи от 4 млрд. лева. Микро, малки и средни компании държат 62% от портфейла на ББР. 15% са кредити към държавни и общински предприятия и едва 23% към големи предприятия", заяви Борисов. 

"Говори се, че се използват средства на данъкоплатците. Можем да кажем, че милиард и половина средства са налични в момента в ББР" уточни той. 

"Преди месец и половина международната агенция "Фич" повиши кредитния рейтинг на банката и то по време на криза. ББР беше проверена по линия на стрес тестовете", каза той.

По думите му банката може да работи с всякакъв тип клиенти и това е по лиценз. 

Той подчерта, че в тази криза държавата, с подкрепата на ББР, е направила изключително много за различни микро, малки и средни компании. 

"99.2% от кредитирането е за микро, малки и средни предприятия", обобщи ексминистърът.

Борисов призна, че той е назначил Десислава Трифонова в БАИ и това е било на базата на нейната работа. "Тя беше част от общия екип. Показа никак лоши резултати и назначението й е лично мой избор", каза той. 

"България постигна няколко рекорда и единият е през 2020 година по отношение на преките чуждестранни инвестиции - 4,2 млрд. лв.", каза той.