През последните години у нас все по-малко се говори за инвестиции, тъй като сега на фокус са повече еврофондовете. Смятам, че такива новини, като една евентуална инвестиция на ''Хюндай'', са нещо позитивно и се надявам да се случват повече.


Това сподели в сутрешния блок на БНТ бившият министър на икономиката Николай Василев по повод посещението на българска делегация начело с премиера Бойко Борисов в Южна Корея.

,,Досега България не е била успешна в миналото с привличането на азиатски инвестиции, трудно ми е да обясня защо. Струваше ми се, че преди години имаше огромни инвестиции в България, особено след приемането ни в ЕС, тъй като тогава говорихме за инвестиции в размер на около 9 милиарда евро, а днес те са за около 2-3 милиарда.

Позитивите при нас са стабилността, спокойствието и ниските данъци. Негатив е по-скоро малкият ни пазар'', обясни той и добави, че у нас биха се завърнали стотици хиляди българи от чужбина, ако се увеличат заплатите и бъдат привлечени наистина качествени инвеститори.

По отношение на завода на ''Фолксваген'' Николай Василев смята, че има голяма вероятност тази битка да сме я загубили и да се задоволим със сребърното място, отчитайки, че щом сме преборили Румъния и Сърбия, това също е добра новина.

,,Турция има някои неща, с които ние не можем да се сравняваме, като например огромния пазар и държавните помощи'', посочи бившият министър.

Относно слуховете, че ''Тесла'' може да инвестира у нас Василев заяви, че това е огромна компания със световни амбиции и България е длъжна да се бори за подобна възможност, като отново наблегна, че ситуацията у нас е спокойна и стабилна.

По думите му днес България се доближава доста повече до средноевропейските държави в сравнение с началото на века и допълни, че към момента ''държавните финанси са отлични'', за което изтъкна добрата работа на финансовия министър Владислав Горанов.

,,Успехът на Кристалина Георгиева е уникална новина. България досега никога не е изваждала такава новина в икономическите среди. Вече едва ли има финансист или икономист, който да не знае кой е шефът на  МВФ.

Това наистина е страхотна новина за имиджа на България. Това е все едно да излъчим председател на Европейската комисия. Заслугата за този успех е както на държавата, така и на самата Георгиева'', каза в заключение Николай Василев.