Асоциацията на организациите на българските работодатели намира търга на "Булгаргаз" с начална цена от 380 лв./MWh за скандален. 

Председателят на управителния съвет на Българската стопанска камара (БСК) и председател на АОБР за 2022 г., по поръчение на АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, изпрати писмо до президента и министър-председателя, в което настоява Министерският съвет и кризисният щаб да преустановят ситуацията, която организацията определя като "хаос", и да започнат да вземат национално отговорни решения, съобщиха от пресцентъра на Камарата.

"Булгаргаз" обявява търг с начална цена от 380 лв./MWh! Индустрията, топлофикациите и домакинствата изнемогват посред лято при цени от порядъка на 300 лв., а "Булгаргаз" купува за септември на 380 лева. 

Такива цени не могат да се компенсират от по-евтиния азерски газ. Тези цени ще затрият българското производство, ще доведат до фалит топлофикациите и ще оставят българите на тъмно, студено и без работа на прага на зимата", се изтъква в писмото на работодателите.

Според тях, ако вземахме заявените количества от "Газпром експорт", при настоящите цени на холандския газов хъб TTF (206-207 EUR/MWh), цената им за септември би била от порядъка на 131 USD/MWh или под 250 лв./MWh.

Вместо това, ние търсим газ неизвестно откъде на цени 1,5 пъти по-високи, посочва бизнесът.

Според Асоциацията подобни действия са безотговорни към националния интерес, обричат българските производства – от малката хлебопекарна до знакови предприятия. Поставят под въпрос топлото и светлото на българина и рискуват стабилността на цялата енергетика.

Работодателите искат достатъчни количества газ и поносими цени.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук