Българският бизнес е силно обезпокоен от предложението на Министерство на финансите за еднократно облагане на свръхпечалбите на фирмите, става ясно от официално съобщение на Асоциацията на организациите на българските работодатели. Чрез промените се допуска лишено от икономическо основание отнемане на доход от успешните български предприятия, заявяват работодателите.

„Недопустимо е в една правова държава  при липсата на действащ парламент служебно правителство да планира подобно посегателство върху неприкосновеността на частната собственост, в случая печалбите на частните търговски предприятия“, пише в позицията на АОБР.

Въпреки липса на подкрепа за инвестициите, Българският бизнес показа, че може  да работи добре и успешно премина през безпрецедентните кризи през последните три години. Имаме най-висок ръст на износа и най-висок ръст на възнагражденията в целия ЕС. Някои сектори, особено в  индустрията, показаха отлични резултати и точно от тези добре управлявани предприятия правителството се готви да изземе  доход чрез предложената извънредна вноска, заявяват работодателите.

Всичко това се прави, без да се отчитат  огромните предизвикателства, които стоят пред цялата европейска икономика, с всевъзможните допълнителни тежести и изисквания, като: зелената сделка и въглеродния отпечатък, въвеждане на кръговата икономика и влагане на средства в изпълнение на многобройни бюрократични изисквания и административни регулации.

„Цялата идея за реална пазарна икономика ще залитне към командно-административна система, а последната исторически е доказала своята нежизнеспособност и неефективност. Не можем да бъдем солидарни с безотговорното харчене на бюджетни средства, съчетано с висока инфлация и отсъствия на намерения за ограничаване на бюджетните разходи.

Компенсациите за свръх високите цени на електроенергията е европейска политика за изправяне на изкривения пазар. Това не са „помощи за бизнеса“, а е възстановяване, при това само на част, от надвзетото от предприятията.

Това не са подаръци, за да се искат обратно. И след компенсации, цените на електроенергията за предприятията в България остават над средните за предприятията в другите страни, с които се конкурираме  и са три пъти по-високи от цените за бита“, заявяват от бизнеса. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук