Не мисля, че черният кожен шлифер на Бойко Борисов е PR ход. Това заяви пред Нова нюз кандидат-депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Както БЛИЦ съобщи, преди дни лидерът на партията се появи на предизборно събитие в Кърджали с прословутия си черен кожен шлифер, с който бе известен в началото на кариерата си като главен секретар на МВР.

„И политиците имаме право да носим това, което ни харесва. Всеки може да разбира черния шлифер както си избере и прецени.

Аз лично го асоциирам с първите години на Борисов, когато той се бореше с организираната престъпност. Сега пак имаме организирана престъпност, само че не е от сорта на криминалната, а пред очите ни – тези бели якички, които извършват престъпления в последните две години, далавери за милиарди“, коментира той.  

Водещият Любо Огнянов побърза да похвали госта си за литературния анализ. 

„Това сам съм го измислил, не е официална позиция на партията“, уточни Добрев.

„Оставаше да имате и официална позиция за шлифера“, подкрепи го Огнянов.

След този любопитен преамбюл Добрев започна да говори по същество за политиките на ГЕРБ и това какво очаква да се случи след изборите:

"Ще водим разговори с партиите, ще опитаме да предложим кабинет на малцинството, който е с политици от ГЕРБ, доказани експерти. Ако не съберем подкрепа за такъв, то по-скоро ще предложим експертен по модела на "Габровски", нищо чудно и повечето хора да са същите. ГЕРБ има най-голям шанс да сформира редовен кабинет, защото не ни достигнаха 5 депутата в предното НС. Имаме поне по трима подходящи за всяко министерско място", заяви политикът.

Той категорично отрече, че ГЕРБ би подкрепил правителство на малцинството на ПП.

"Това означава, че ще имаме още бюджети в техния стил, инфлацията да стане 30% и хората да продължат да обедняват. Горанов ни вкара в чакалнята на еврозоната, а ПП изпусна инфлацията през юли 2021 г. Тогава за пръв път не отговаряхме на критериите за еврозоната. При инфлация до 7% щяхме да можем да влезем", смята Добрев. 

По думите му ПП ще останат в изолация, ако не искат сами да излязат.

"Синхрон между ПП и ДБ е невъзможен, те са противоположни партии. След като влязат в парламента, няма да са толкова консолидирани. Тяхната коалиция е противоестествена. Двете партии гласуваха по различен начин по ключови теми.

Кога са били искрени към своите избиратели - тогава или сега? Къде са корупционните схеми, за които говориха? Цялата власт беше в тях. Държавният департамент на САЩ казва, че има сериозни нива на корупция през 2022 г.

Нулево толерантните към корупцията очевидно не са нулево толерантни", коментира той. И уточнява, че ДДС трябва да се върне на 20% на всички сектори освен за ресторантите, включително и за хляба.

Според него ако ГЕРБ са първи и не успеят да съставят правителство, вторият и третият мандати ще бъдат също неуспешни.

"Нашият първи приоритет е инфлацията. Решавайки този проблем, ще решим и проблема с еврозоната. И

маме две пречки за влизане - инфлацията и бюджетният дефицит. От 1985 г. досега нашият дълг е 37 млрд., тоест теглили сме по милиард на година, а сега изведнъж 12 млрд. за една година. Това е наследството от ПП", заяви Добрев. И допълни, че боеприпаси на Украйна трябва да се продават без посредници. 

"Таваните на цените не работят. Никой не може да спре веригите или обикновените магазини за хранителни стоки да продават определен продукт, ако таванът е много нисък. Инфлацията по времето на ГЕРБ беше между 0 и 2%. Данък свръхпечалба е ретроактивен, ние сме против", обясни той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук