Бизнесът предложи такса "Разрешено пушене". Идеята е лансирана от Асоциацията на заведенията, които предложиха всеки собственик, позволил тютюнев дим в кафенето, бара или клуба си да си плаща за това, съобщава Bulgaria on Air.
 
Заведенията, които са заплатили съответната сума ще се обозначават със специален стикер, че таксата е платена и клиентите могат да пушат вътре. Вноската пък трябва да е годишна и да се определя спрямо площта на заведението като парите да отиват в специален държавен фонд.
 
„Има много голям процент хора, които искат да пушат в заведенията. Тези, които са платили такса, ще могат да имат и обособена зала за непушачи. Тоталната забрана обаче не работи“, коментира председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.
 
Самите пушачи са разделени в оценките си за предложението – според някои е по-добре да не стоят навън през зимата, докато други вече са свикнали с пълната забрана.
 
„Това ще донесе милиони приходи в бюджета, които ще могат да се ползват за социални помощи, за здравното министерство“, подчерта Ричард Алибегов.
 
От „България без дим“ обаче са твърдо против. По данни на сдружението, с пълната забрана на цигарите пушачите са намалели с  30%. И подозират, че зад предложението стои тютюневата индустрия.
 
„Идеята да има тотална забрана за тютюнопушене има за цел да защити както посетителите, така и персонала на заведенията. Идеята на бизнеса отваря врати, които връщат нещата назад във времето“, посочи председателят на коалиция „Живот без тютюнев дим“ д-р Гергана Гешанова.
 
Тя отбеляза, че подобни промени биха поставили самите ресторантьори в неизгодна позиция, тъй като заведенията помежду си ще бъдат дисбалансирани.