Бизнесът е за концесията на Летище София. Позицията изразиха в студиото на "Здравей, България" изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов и икономическият анализатор Лъчезар Богданов. 

„Летището е отвратително. Един сандвич струва 10 лв. – сандвич, чиято възраст е прикрита зад едно целофанче и една малка минерална вода струва 5 лв. В Мюнхен за тези пари получаваме топла храна и бутилка напитка”, коментира Евгений Иванов.

Той показа и снимки от летището и изрази възмущението си като пътник. „Един  чех ни беше представил като една тоалетна… в общи линии това е Летище София в момента – отвратително. Мен ме е гнус”, заяви той.

Богданов също коментира концесията на Летище София. „В крайна сметка за София и за българската икономика е важно летището да бъде от една страна входна врата, но от друга страна и привлекателен център. България е доста откъсната от Европа все още. Има редица големи градове в Източна Европа, да  не говорим за Западна,  с които изобщо няма свързаност. Искаме да сме хъб IT на Балканите, а до половината столици няма директни входове. Да се надяваме, че това ще бъде във фокуса на разглеждане на комисията по процедурата”, каза той. 

Евгений Иванов обясни и причината за липсата на достатъчно инвестиции в България след прехода.„Тръгнахме от равни позиции с останалите държави от ЕС, но там подходът беше инвеститорът е този, който определя правилата на играта. Чуват това, което искаше инвеститорът. У нас изгонихме насила „Мишлен”, който желаеше  да купи завода „Вида” и да произвежда там това, което в момента произвежда в Пирот.  Гонихме насила истинските инвеститори, докато се опитвахме по нашенски да решим проблемите на икономиката.  Сега започваме, през последните 10 години, да вървим по този курс и успяваме да догоним тези, които бяха наравно с нас”, каза той.  

В следващите не повече от 20 години ще догоним цифрата, която повече няма да ни дава право да получаваме средства от Кохезионните фондове, което означава, че ще достигнем до 70% от доходите на най-слабо развитите европейски страни, но ако говорим за 100% - тогава вече можем да говорим и за 44 години. Това каза Евгений Иванов в ефира на „Здравей, България” по повод на представеното изследване от БАН, според което, доходите на българите ще се изравнят с тези на жителите на държавите членки в Западна Европа след 44 години. „Инвеститорите искат правителството да прави, а не да говори”, беше категоричен той.

Лъчезар Богданов обясни, че, ако има промяна в икономическата политика, която да доведе до промяна във факторите, които правят средата за бизнес в България по-добра, а оттам се създадат и условия за бърз икономически растеж - това може да доведе до много  по-бърза трансформация. „Няма особен смисъл от спорове и сметки след колко години ще изравним доходите си  с европейските, но въпросът е, че България наистина е доста по-бедна страна и за да стигне напред трябва да прави нещо, така че растежът да е по-бърз и да имаме устойчиви инвестиции”, обясни той.