България е на 20-то място в света по ръст на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на миналата година, сочат данни на консултантска компания за недвижими имоти. Компанията отчита годишен ръст на цените на жилищата у нас от 6,3% в периода октомври-декември 2018 г. и 0,8% спрямо предходното тримесечие, съобщава „Труд“.
 

Поскъпването на жилищните имоти се забавя в сравнение с третото тримесечие, когато страната ни беше на 14-о място в класацията с повишение на цените от 7,5% на годишна база и 2,8% на тримесечна. За първи път Словения оглавява класацията на консултантската компания с годишен ръст на цените на жилищата от 15,1% през четвъртото тримесечие и 1,9% спрямо периода юни-септември.

Ниските лихви по ипотечните кредити помагат на жилищния пазар в страната, като по данни на Словенската статистическа служба обемът от продажби почти се е удвоил.
 
Многофамилните жилищни сгради в градове с ръст на населението ще останат във фокуса на вниманието на инвеститорите през тази година. Дългогодишният лидер Хонконг пада от първо на 22-то място в класацията, като средните цени са отбелязали годишен спад от 6,2% в последните три месеца на 2018 г.

Понижението на цените е последица от затягането на жилищната политика през юни, сериозните колебания на фондовия пазар, засилването на местната валутата и търговския спор между САЩ и Китай, който е оказал сериозно отражение върху нагласите на купувачите.
 
Само четири страни са отбелязали двуцифрен ръст на цените на жилищата през четвъртото тримесечие, като след Словения се нареждат Малта (+11,8%), континенталната част на Китай (+10,7%) и Унгария (+10,4%). В първата десетка попадат още Мексико (+9,9%), Турция (+9,7%), Чехия (+8,7%), Латвия (+8,6%), Холандия (+8,4%) и Сингапур (+8,3%).
 
Средните цени на жилищните имоти в 56-те страни и територии, наблюдавани от компанията, са се повишили с 4,3% през 2018 г. Само осем от 56-те пазара са регистрирали спад на цените през 2018 г., като половината от тях са в Европа.

Това са Швейцария (-0,1%), Италия (-0,8%), Швеция (-1,5%) и Финландия (-2,9%). Но данните за Стария континент през 2018 г. обрисуват смесена картина – страните от Централна и Източна Европа са на предни позиции, Португалия, където цените са нараснали с 6,1%, изпреварва Германия (5,4%), а Великобритания изпреварва съвсем леко Гърция.
 
В Европа Вложенията в бизнес имоти ще достигнат 230 млрд. евро
 
Кооперациите привличат вниманието
 
Обемът от инвестиции в бизнес имоти в Европа се очаква да достигне 230 млрд. евро в края на годината, пише в доклад на консултантска компания. Това би означавало, че 2019 г. ще бъде шестата поредна година, в която инвестициите в бизнес имоти в Европа надхвърлят 200 млрд. евро.

Компанията отбелязва, че това се случва за първи път в историята на европейския инвестиционен пазар и подчертава статута на континента като убежище за инвестициите.
 
Въпреки че Германия, Великобритания и Франция ще продължат да привличат лъвския пай от капиталите, Полша (с ръст от 46% през 2019 г.), Дания (+38%), Финландия (+32%) и Португалия (+27%) се очаква да надминат значително средното равнище на инвестициите в бизнес имоти.

САЩ, Сингапур и Южна Корея са били трите най-големи групи инвеститори извън Европа през 2018 г. и се очаква те да останат доминиращи и през 2019 г.
 
Многофамилните жилищни сгради в градове с ръст на населението ще останат във фокуса на вниманието на инвеститорите през тази година. В Холандия, например, експертите очакват общият обем на инвестициите в жилищни имоти да достигне равнището на инвестициите в офиси.

Интересът на инвеститорите ще бъде насочен все повече и към алтернативни сектори като центрове за данни и домове за възрастни хора в търсене на дългосрочна печалба.
 
Възможностите за развитие на установени офис локациите остават привлекателни, като равнището на незаетите офиси в централните бизнес квартали в европейските градове е намаляло до 6,1% през миналата година.
 
След 10 години на затишие
 
Цените в Гърция отново нарастват
 
Инвестициите от чуждестранни граждани са рекордни

 
Гръцкият имотен пазар излиза от близо 10-годишния си период на затишие. Данни на Гръцката централна банка показват, че 1,35 млрд. евро са вложени в покупки на имоти (предимно къщи) в страната през миналата година от чуждестранни инвеститори, съобщава гръцкият вестник “Катимерини”.

Това е ръст със 172% на годишна база след повишението от 86,5% през 2017 г., когато инвестициите достигнаха 500 млн. евро. Цените на жилищата в Гърция са се повишили с 1,5% през 2018 г. спрямо 2017 г., когато беше отбелязан годишен спад от 1%.
 
Имотни експерти казват, че вложенията на чуждестранни граждани и инвеститори със средни размери на гръцкия жилищен пазар са достигнали пик през 2018 г., като вниманието е било съсредоточено върху апартаменти в центъра на Атина и луксозни ваканционни имоти.

Големият ръст е породен от възможностите за отдаване на апартаменти под наем в платформи за краткосрочно наемане като Airbnb, Booking и HomeAway, от привлекателността на програмата “Златна виза”, която предоставя петгодишно разрешение за местопребиваване на чужденци, готови да инвестират най-малко 250 хил. евро в гръцки имоти, и от продължаващия ръст на туризма, който увеличи търсенето на ваканционни домове.