България, Хърватия, Румъния, Сърбия и балтийските страни според анализаторите от американската агенция Stratfor (Strategic Forecasting Inc.) са първи в списъка на страните, които ще бъдат следващите, подложени на удара на глобалната финансова криза.
Анализаторът Кирил Сакскобургготски каза за българското списание “Мениджър”, че за разлика от ситуацията в Хърватия и в Сърбия, в България нещата “не са чак толкова изплъзнали се изпод контрол”, но България и всички останали страни от региона имат възможност да реагират навреме, защото могат да видят какво се случва на примера на другите. “Все пак недостигът на финансови средства ще се почувства навсякъде”, посочва Сакскобургготски.
Експертите посочват, че Хърватия е “особено уязвима поради изключително големия бюджет и търговски дефицит” и поради голямата зависимост от кредити, свързани с чужди валути – предимно евро и швейцарски франкове. Освен Хърватия според анализаторите от Stratfor останалите кандидати за ”първата зона на удара” на финансовата криза са Румъния, България, Сърбия и балтийските страни. Особено тревога създава проблемът със загубата на ликвидност, който би могъл да въвлече в кризата италианските, австрийските, гръцките и шведските банки, които доминират на този пазар. /Index.hr