Остават броени дни до влизане в сила на забраната за внос на стоки от Украйна.

Заради опасенията, че ограничението може да доведе до скок на цените у нас на стоки като хляба и олиото, икономическият министър обяви, че България ще отмени забраната при първата индикация за по-високи цени на едро, съобщава Нова телевизия. 

Огромна опашка от камиони, натоварени с едни от последните количества украински слънчоглед, чакат пред завода за олио в Добрич. Един шофьорите е и Степан Греников.

„България държи украинците за заложници. От 3 седмици ни държат тук и не ни пускат – не ни дават документите, за да се върнем обратно с товара, нито пък вземат стоката. Колко още ще стоим тук, ще ни пуснат ли, няма ли?”, пита Степан Греников.

От Агенцията по храните обясниха - причината за забавянето е, че все още не са готови лабораторните изследвания за пестициди, тежки метали и ГМО.

Анализите ги изпратили в София и чакат от там резултатите. А кога ще се случи това? – не е ясно.  Вносът на над 20 стоки от Украйна ще бъде спрян от понеделник. По думите на икономическия министър в страната има родна продукция за около 3 млрд. лева, която стои в складовете и трябва да бъде продадена.

„Ние ще наблюдаваме цените на едро и ако се опитат да се възползват от момента, че вносът е по-малко и да вдигнат цените, отново, ние сме готови да реагираме и да разрешим този внос”, каза Никола Стоянов.

Той коментира и офертата на Брюксел - пограничните страни на конфликта да направят крачка назад от решението си и така за Полша, Унгария, Словакия, Румъния и България да бъде ограничен вносът на 4 продукта от Украйна със срок до 5 юни. Това е и условието на Евросъюза - фермерите от засегнатите страни да получат новите компенсации от 100 милиона евро.

„Ние оставаме на твърдото мнение, че търсим общоевропейско решение, преговаряме за такова и в момента, в който има такова, най-вероятно необходимостта от акта, който вчера приехме, ще отпадне и той ще бъде отменен”, каза Стоянов.

От Националната асоциация на зърнопроизводителите заявяват, че стоките, предложени от Европейската комисия, не са достатъчно на брой, а срокът е твърде кратък, за да бъде реализирана залежалата продукция у нас.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук