Южнокорейската компания "Хюндай" се опасява от потенциално нелоялна конкуренция по време на процеса на изграждане на седми и осми блок в АЕЦ "Козлодуй". Това заявиха в свое становище от концерна, публикувано на страницата на посолството на Република Корея във Фейсбук. 

По-рано днес депутатите от енергийната комисия приеха решение, с което се ускоряват преговорите с "Хюндай" за строителството на новите блокове по американската технология АП 1000. Условието, което българските депутати поставят, е 30% от проекта да се изпълнява от български компании, а цената на първия етап от инженеринга да не нахвърля 200 млн. долара.

От ПП-ДБ обаче настояваха да се водят преговори и с още едно дружество, за да се гарантира по-честен конкурс.

Публикуваме пълния текст на становището, разпространено от посолството на Република Корея:

Hyundai Engineering & Construction Co., Ltd. в Южна Корея e избрана за единствен субект, който преминава предварителната оценка за новата атомна електроцентрала в Козлодуй с технология АП. 

Hyundai Engineering & Construction Co., Ltd. (Hyundai E&C), като водещ корейски специалист в строителството на ядрена енергетика, има успешен рекорд за завършване на общо 24 ядрени реактора (27GWe) в Южна Корея и "Ядрената електроцентрала Barakah Освен това Hyundai E&C затвърди експертната си опит в изграждането на реактори АП 1000 чрез Глобално стратегическо споразумение с Уестингхаус.

В началото на февруари Hyundai E&C участва в предварителната оценка за строителния проект на Блок 7, 8 в АЕЦ "Козлодуй" в България. Собственикът на проекта, АЕЦ "Козлодуй-Нови мощности", официално обяви Hyundai E&C за единственият субект, който ще премине предварителната оценка на 16 февруари.

Докато корейският Hyundai E&C се готви да направи първите си стъпки към съвместна работа за първата в Европа атомна електроцентрала АП 1000 в партньорство с Уестингхаус, той обещава да гарантира навреме и бюджетно строителство, като се ангажира с договор за фиксирана сума със собственика на проекта и бързо започне преговори за договор за EPC за следващата фаза.

Освен това Hyundai E&C си сътрудничи с Главболгарстрой, най-голямата строителна компания в България, за да се максимализира усилията за локализация в българската ядрена индустрия.

Hyundai E&C също е в тесни дискусии с корейското правителство и корейските държавни банки за уреждане на годежа за строителната част на проекта.

Междувременно Hyundai E&C предаде опасения за потенциално несправедливи действия на определени конкуренти. Докато наблюдаваме с бдително ситуацията, има намерение за тясно сътрудничество с Корейското посолство в България. Hyundai E&C приветства и днешните решения на "Енергийния комитет и Комитета по околна среда и водите на Парламента на България" и вярва, че българското правителство умело ще управлява всякакви свързани с тях законови процедури.

Посолството на Република Корея в България също се интересува Hyundai E&C да има възможност да допринесе за проекта на България за ядрена енергия в Козлодуй. Според посолството тази възможност ще направи още един значим етап в укрепването на връзките между България и Република Корея.

Посолството следи отблизо настоящата ситуация, включително днешните събития, споделя опасенията на Hyundai и при необходимост ще комуникира със съответната българска страна.

Посолството наистина се надява, че Корея може да играе значима роля в постигането на България на енергийна визия.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук