Този закон е за изчистване на сектора и това е основната и единствената му цел, както и, разбира се, интересите на потребителите. Волята на законодателната и изпълнителната власт и браншовете би трябвало да е еднопосочна – в смисъл, че колкото по-бързо влезе в сила, толкова по-добре за всички. Това каза Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация (БПГА), след среща с браншовите организации, членуващи в Българска стопанска камара (БСК), по повод внесеното от МС предложение за отлагане с 6 месеца на влизането в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход (ЗАРИДСНПНП), предаде „Фокус“.

 

Делчев отбеляза, че предстои предложенията, които са били обсъдени от браншовите организации, да бъдат внесени в Народното събрание. „Ако Народното събрание прояви добра воля, би следвало да приемем, че сме изчистили една голяма част от проблемите, които са поставени. Доколкото ни позволява юридическата култура сме изписали някои текстове, което се надяваме да обслужат законодателя. Тоест да свършат част от работата“, допълни той. По думите му ако парламентът възприеме предложените текстове, всичко, поставено като проблем и изискващо отлагане на закона с близо 6 месеца, може да се случи много по-бързо – в рамките на седмици или месец.

Председателят на БСК Радосвет Радев коментира от своя страна: „В последно време беше преекспониран един конфликт относно прилагането на невлезлия все още в действие Закон за горивата. БСК за разлика от очакваното поведение от гражданските организации, които „наливат масло в огъня“, направи необходимото, за да се срещне с нашите членове за открит, честен и безконфликтен разговор”, Той уточни, че е оптимист, тъй като срещата е продължила едва 45 минути, в която членовете на Камарата са успели да се разберат

Виолета Ангелиева от Камарата на строителите в България отбеляза, че Камарата подкрепя закона, но е имала желание да се направят някои уточнения, които в рамките на днешната среща са били изчистени. „Текстовете ще се подготвят в седмицата до 23 януари, когато е предвидено да има УС на Камарата, на който да бъдат приети“, уточни тя.

Политими Паунова от Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) също заяви, че от металургията подкрепят закона. „Металургията е дейност, която изцяло работи на светло. Затова застава зад всички законодателни и други мерки, които се взимат за изсветляване на българската икономика“, посочи тя.

На 9 януари Министерският съвет предложи на Народното събрание да отложи срока за влизане в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, по-известен като Закона за горивата. Предложението е той да започне да действа от 1 юли, а не от 28 януари, както би трябвало да се случи. Няколко дни по-рано срещу закона се обявиха от Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива (НСТПГ). Според тях той ще доведе до фалита на дребните фирми в бранша и така на пазара ще се получи монопол на няколко големи компании. От НСТПГ обявиха, че подготвят незабавни и безкрайни протестни действия по примера на „жълтите жилетки“ в Париж. Основното искане е връщане на закона в пленарна зала и преразглеждане така, че той да стане в интерес на потребителите и икономиката. На 8 януари омбудсманът Мая Манолова внесе жалба в Конституционния съд срещу промените в Закона за горивата. Тя заяви, че те не само нанасят тежък удар върху малките търговци и превозвачи на горива, но са и удар срещу българските граждани в качеството им на потребители, тъй като фалитът на малките бензиностанции ще доведе до ограничаване на конкуренцията и засилването на монополизма.

Българската петролна и газова асоциация (БПГА) и Българската стопанска камара (БСК) се обявиха срещу отлагането на Закона за горивата. Българската петролна и газова асоциация обяви, че напуска КРИБ заради решението на Министерския съвет да внесе в Народното събрание законопроект за отлагане с 6 месеца на влизането в сила на Закона. Членовете на асоциацията изразиха своето разочарование от действията на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, която в писмо до министъра на икономиката Емил Караниколов е поискала отлагане на влизането в сила на закона и е направила предложения за промени в текстовете му, без това да е съгласувано с БПГА. Според БПГА отлагането на закона е „опит да се протака влизането в сила на закон, вече приет от българския парламент“, което според тях на практика означава продължаване на живота на сивата икономика в сектора за България.

Законът за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, беше приет от парламента през лятото на 2018 г. и трябва да влезе в сила от 28 януари 2019 г. С него се въвеждат специални изисквания за регистрация на търговците с нефт и нефтопродукти - определен уставен капитал и обезпечение, както и високи санкции за нарушителите. От големите търговци на горива се изисква капитал, не по-малък от 1 млн. лева, а за дребните - 20 хил. лева. Дистрибуторите на бутилиран газ трябва да притежават минимум 10 000 бутилки за съхранение. Лице, което осъществява търговия с нефт и нефтени продукти без регистрация, ще подлежи на глоба в размер от 25 000 до 250 000 лв., а за повторно нарушение тя ще е в двоен размер. Забранява се също и на моторните превозни средства да зареждат от мобилни бензиностанции, за което се предвижда санкция от 20 000 до 200 000 лв.

 


Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ