След като успя да увеличи цената на петрола със свиване на добива, ОПЕК сега рискува да загуби всичко, като остави „черното злато“ да поскъпне твърде много.

През първото тримесечие координираното свиване на производството в страните от картела и техните съюзници помогна на ралито на петрола да отбележи най-големия си ръст от близо десетилетие насам, преминавайки прага от 70 долара за барел, съобщава Bloomberg в свой материал.


Саудитска Арабия най-влиятелният член на организацията, даде да се разбере, че е решена да запази доставките свити. Това обаче рискува да се повторят събитията от 2018 г., когато свиването на производството доведе до четиригодишен връх в цените на „черното злато“. Това на свой ред не остана незабелязано от американския президент Доналд Тръмп.

„Изглежда групата на производителите затяга прекомерно пазара“, посочва Ед Морс от Citigroup Inc.

Ако организацията продължи със съкращенията, запасите от петрол в глобален мащаб ще се свият с близо 1 млн. барела дневно през третото тримесечие – най-резкият спад от близо две години насам, показват данни на картела. Въпреки това страните ще вземат ново решение за доставките чак през юни, когато е следващата среща с техните съюзници.

Ограничаването на пазара може да отиде още по-далеч. Това може да стане под формата на ново разпалване на конфликта в Либия, продължаващо свиване на производството във Венецуела, евентуално бъдещо решение на САЩ да затегнат допълнително санкциите срещу Иран.

„ОПЕК се намира на една голяма криза разстояние – да речем в Либия, от много ощетяващо покачване на цените, което ще развали всички планове“, посочва директорът на консултантската компания Energy Group Дерек Броуър.

Това лесно може да изпрати цените на суровия петрол до нива, които да си навлекат критики от Белия дом – най-важният политически партньор на Саудитска Арабия.

Преследването на по-високи цени също така рискува обтягане на отношенията в ключовия алианс на Рияд с Москва. Руският президент Владимир Путин заяви миналата седмица, че му допадат настоящите цени на „черното злато“ и все още е твърде рано да се вземе решение дали производството се нуждае от допълнително ограничение през втората половина на годината.

За да избегне модела от миналата година, Саудитска Арабия може да увеличи леко производството, спирайки покачването на цените. В момента кралството е свило добива значително повече от необходимото в рамките на споразумението на ОПЕК+, както е известно обединението на картела и неговите съюзници. Това означава, че страната спокойно може да увеличи производството, без да нарушава сделката.