Швейцарските власти са блокирали руски активи на стойност 14,2 милиарда долара, съхранявани в страната. Това съобщава Bloomberg.

Според изданието точно половината от тези средства са активи на Централната банка на Руската федерация.

През 2023 г. швейцарските власти замразиха още 637 милиона долара финансови активи и още два имота след собствено разследване и подробни обяснения от банките – цитира Bloomberg изявление на швейцарския държавен секретариат по икономическите въпроси. 

В него се подчертава, че са замразени общо 17 имота, както и луксозни коли, предмети на изкуството и мебели. 

Изданието отбелязва още, че наред с държавните активи са замразени и активи на частни лица.

Общата им стойност се оценява на 6,4 милиарда долара. Швейцарските власти твърдят, че са открили практически всички руски активи, намиращи се в страната към момента на налагането на санкциите.

Трудно мога да си представя, че ще има още големи промени. Повечето от блокираните активи са практически обездвижени от две години – каза в коментар за Bloomberg Саймън Плуес, ръководител на отдела за санкции на швейцарския държавен секретариат по икономически въпроси.

По-рано Камарата на представителите на Конгреса на САЩ прие законопроект за конфискация на руски активи. Според някои доклади около 6 милиарда долара, принадлежащи на Руската федерация, са замразени в Съединените щати.