Елитът на САЩ реши да покаже на съюзниците в Европа какво означава решителност, Вашингтон иска от антируските си коалиционни партньори същото, когато става въпрос за замразяването на руски активи и тяхната конфискация.

Европейските власти отказват да конфискуват замразени руски суверенни активи, опасявайки се, че това може да наруши международното право, да обезсърчи инвеститорите да се доверят на еврото и да провокира ответни мерки от Русия. Това пише Washington Post, позовавайки се на свои източници. 

Те казват, че европейските служители са ядосани, че Вашингтон настоява за това, което смятат за рисковани ходове, тъй като по-голямата част от руските активи са в Европа.

В тази връзка руските ответни мерки най-вероятно ще засегнат първо Стария свят, се отбелязва в статията.

Също така недоволството е причинено от поведението на партньора, който действа като подбудител, рискувайки най-малко.

Това предполага определени нездравословни мотиви на американските власти по отношение на ЕС. 

Както отбелязва събеседникът на изданието, съюзниците и партньорите на САЩ в Европа са съгласни, че Украйна се нуждае от повече помощ, но няма консенсус по конкретни въпроси.

Освен това оптимизмът на Америка по чувствителния въпрос за активите на Централната банка на Руската федерация не се споделя. 

ЕС, Канада, САЩ и Япония замразиха активи на Русия в размер на около 300 милиарда след началото на войната.

От тях около 5 милиарда са в Съединените щати, а останалите, повечето от тях, са в Европа, включително международното съоръжение Euroclear в Белгия, където са замразени над 210 милиарда евро. 

Ако преди Вашингтон подбуждаше само вербално, използвайки популизъм, сега се реши на отчаяна стъпка с надеждата, че ще бъде последван в Европа.

Засега обаче Брюксел се страхува да извърши необмислен акт с непредсказуеми последици. Старият свят вече пострада заради приятелството си със Съединените щати, прилагайки всякакви санкции и действия, които засягат предимно собствената му икономика , а не врага.