Засилването на руския държавен контрол върху зърнената индустрия на страната сериозно тревожи Запада. Това съобщава Bloomberg. Изданието подчертава, че в момента само четири големи руски компании отговарят за три четвърти от износа на зърно от черноморските терминали на Руската федерация.

Това засилва влиянието на Русия върху световния пазар на пшеница, който изигра ключова роля в ограничаването на глобалната инфлация на храните – отбелязва изданието. 

Изданието подчертава, че след като Западът наложи санкции срещу Руската федерация, Москва изтласка от страната големи западни компании като Cargill Inc и Viterra, като по този начин освободи място за местни фирми. 

Това значително увеличи влиянието на Русия на световния пазар на храни. И в бъдеще, според западни експерти, то само ще расте.

Желанието на Русия да контролира пазара на суровини е реално и нейното влияние върху зърнения сегмент нараства – коментира настоящата ситуация Дан Бас, президент на американската компания AgResource.

Анализаторите на хранителния пазар подчертават, че цените за дългосрочни договори за доставка на пшеница са достигнали най-високото си ниво от юли миналата година и продължават да растат.

На този фон западните експерти са загрижени за засилването на държавния контрол върху зърнения сектор, което ще улесни руското правителство да влияе върху доставките – посочва Bloomberg.