Жилищните кредити продължават да са изключително евтини. Средният размер на лихвите по новите заеми за домакинствата за покупка на къщи и апартаменти през януари е 2,61%, показват данни на БНБ. Това е дори леко намаление спрямо лихвите през същия месец на миналата година.

Ако съм лихвите прибавим и всички останали такси на банките при отпускане на заеми, се оказва че годишният процент на разходите по новите жилищни кредити през януари е 2,82%.

Това представлява малко намаление на цената на жилищните кредити спрямо онези, отпуснати както през декември, така и през януари миналата година.

Оказва се, че сега взимането на ипотечен кредит е по-изгодно спрямо година по-рано. През януари отпуснатите нови жилищни кредити за домакинствата са в размер над 480 млн. лв., показват данните на БНБ. Това е с 21,7% повече спрямо същия месец на миналата година.

Подобна е ситуацията и при потребителските заеми за домакинствата. Годишният процент на разходите по тези кредити през януари е средно 9,45%, показват данните на БНБ.

Това е ръст с 0,63% спрямо същия месец на миналата година. Но спрямо декември 2022 г. цената на потребителските заеми намалява с 0,71%. През януари отпуснатите нови потребителски кредити са в размер на 591 млн. лв., което е с 15,3% повече спрямо същия месец на миналата година.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук